|
După ce criterii alegeți un avocat
Atunci cînd aveți o problemă juridică este indicat să apelați la ajutorul unui specialist. Chiar și o banală adresare către o instituție publică va fi mult mai bine redactată de către acesta decît de cineva fără experiență. Cum se stabilește onorariul unui avocat? Femeie sau bărbat? Ce criterii trebuie să aveți în vedere atunci cînd alegeți un avocat? Portalul BizLaw.md vă oferă cîteva sfaturi utile pentru a alege un avocat.
Criterii în alegerea avocatului
Sinceritate și seriozitate. Sinceritatea nu este o calitate care se poate observa imediat, dar consultarea cu mai mulți avocați (cînd e posibilă), cu onorariu rezonabil (onorariu mult mai mic decît în caz de reprezentare, asistare) pot ajuta clientul să își facă o idee despre sinceritatea avocatului pe care vrea să îl angajeze.
Avocatul este sfătuitorul și el nu își poate permite să spună numai ceea ce ar vrea clientul să audă, dar trebuie să folosească un limbaj pe care clientul să îl înțeleagă și trebuie să răspundă la toate întrebările pe care acesta i le adresează. Avocatul serios și sincer nu-și îndeamnă clientul la proces decît dacă acesta e singura cale de rezolvare a problemei.
Avocatul este apărătorul intereselor clientului, mediator și psiholog. Un avocat bun știe să-și apropie clienții pentru că se implică, e atent și nu-și consideră clientul ca fiind un oarecare bun de jumulit.
Avocatul care își încurajează clientul din primul moment, dar nu prea e atent la ceea ce îi spune acesta sau nu pune întrebări punctuale ar fi de preferat să fie evitat. Evitat ar trebui să fie și avocatul mereu grăbit, care-și întîlnește clientul numai pe treptele instanțelor, la o cafea sau cine știe pe unde. Un avocat serios este acela care își invită clienții la cabinet sau se deplasează la sediul firmei clientului. Un avocat serios nu își racolează clienții de pe holurile instanțelor sau de prin alte părți.
Alegeți un avocat care să fie îmbrăcat decent. Deși acesta nu este un criteriu tocmai obiectiv, dar felul în care arată un om spune destul de multe despre el. Trebuie avut în vedere și modul în care avocatul se comportă cu clientul. Dacă e arogant sau prea familiar – evitați-l! Un avocat cu prestanță e oficial, dar politicos, implicat fără a fi familiar.
Un avocat serios dă dovadă de răbdare – își ascultă clientul și nu dă o soluție de la prima întîlnire, șansele de cîștig e puțin probabil să fie evaluate de la prima vedere. E necesară o analiză atentă a documentelor, o ședință de informare pentru a afla toate informațiile relevante, inclusiv unele care s-au dovedit necesare după prima întîlnire și după studierea documentelor – studierea documentelor, ședinta de informare (consultanța) ar putea fi taxate în plus, separat de onorariu.
Profesionalismul se dovedește imediat. După prima discuție, dacă e dispus să preia cauza, avocatul va spune onorariul pe care îl pretinde și cam tot ce ar fi probabil a urma să fie de plătit în timpul colaborării. Avocatul este obligat să încheie un contract de asistență juridică și să elibereze chitanță pentru toate sumele achitate conform contractului. Pentru cei care doresc să recupereze onorariile achitate, avocatul este obligat să depună chitanțele în original la dosarul cauzei și să solicite instanței de judecată obligarea adversarului clientului la plata acestora, în cazul în care clientul va avea cîștig de cauză.
Nu e suficient ca avocatul să fie celebru. Dacă nu are o bună reputație (e cunoscut ca avînd afaceri controversate sau are reputația de a nu se prezenta la timp și de a-și trata clienții cu indiferență) mai bine îl evitați. Primul lucru pe care îl aveți de facut e să cauți în tabloul avocaților, unde sînt și datele de contact.
Pregatirea, experiența, performanțele profesionale nu sînt factori determinanți cînd trebuie ales între avocați care își exercită profesia în cabinete individuale și cei care o exercită în cadrul unei societăți profesionale (firmă de avocatură), deoarece există avocați buni în ambele forme de exercitare a profesiei.
Calificarea mai mare a avocatului crește șansa de reușită, dar nu o garantează. Un avocat celebru nu e garantul reușitei, dar cu unul bine pregatit în domeniul cauzei date pot fi ceva mai multe șanse.
Se îmbogățește avocatul pe seama mea?
Nu. În proporție de 90%, nu. Cei 10% care fac bani uriași din această profesie sînt doar „sus puși". De acei 10% nu vă puteți atinge, nici cu gîndul și nici cu mintea. Sînt prea „sus" să fie atinși de omul de rînd, pentru că nu și-ar permite. Cu ei lucrează corporațiile, băncile, partidele politice și instituțiile statului. Aceia fac milioane de euro pe an din avocatură. Nu conteaza cît sînt de buni. Poate sînt. Poate nu. Însă noi vorbim de cei 90% dintre avocați.
Vîrsta și sexul
Ideea că un avocat e prea tînăr pentru a avea vreo șansă e greșită și la fel de greșită este și aceea că un avocat vîrstnic e plictisit și se gîndește numai la pensionare. E adevărat, un avocat care are cel puțin vărsta de 30 de ani se presupune că are ceva experiență, că are și cursuri de pregătire la activ, are seriozitatea necesară profesiei.
Că e femeie sau că e bărbat contează mai puțin, deși se presupune că femeile sînt mai empatice, iar bărbații mai detașați. Alegerea pe criterii de sex depinde și de potențialul client, dar și de natura cauzei, uneori. Poate că în cazurile de divorț ar fi recomandabil ca alegerea să se facă în funcție de sexul celui care angajează avocatul: femeia să angajeze femeie și bărbatul un avocat bărbat – o parere subiectivă, ar zice mulți, dar s-ar putea să fie una firească pentru că înainte de a fi avocat acesta e om și devine un confident.
Cum se stabilește onorariul unui avocat?
Prin urmare, onorariul este stabilit în funcție de mai multe criterii.
- Timpul și volumul de muncă. Cu cît speța este mai îndelungată, cu atît intră un volum mai mare de muncă.
- Natura, noutatea și dificultatea cazului.Prin „natură” se înțelege categoria de acțiune ce va fi întreprinsă (divorț, evacuare, anulare, pretenții etc.), fiecare dintre aceste categorii suportînd un anumit grad de dificultate.
- Importanța intereselor din cauză. Cu cît intersele sînt mai mari, cu atît crește și presiunea psihică a avocatului, cu atît clientul devine mai încrîncenat și se ridică mai multe probleme de rezolvat.
- Notorietatea, titlurile și experiența avocatului ales. Cu cît avocatul deține o calificare mai mare, cu atît șansa de reușită a cazului va crește, dar tot atît cresc și tarifele. Rațiunea este simplă – fiind un avocat considerat „bun”, selecția clientelei se face și pe criterii financiare, altfel, nu ar mai avea timp nici pentru a bea apa.
- Valoarea totală a avantajelor pe care le-ar putea primi un client, în urma muncii sale. Cu cît avantajele sînt mai mari, cu atît importanța crește, proporțional cu interesele clientului.
- Urgența.Cu cît ajungi mai tîrziu la un avocat, sau în ultima clipă, cu atît cresc șansele ca onorariul final să crească.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1916
- Populația:
- 1263 locuitori
Ursoaia este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1263 de oameni. Satul Ursoaia a fost înființat în anul 1916.
Comentarii
(0)