03 octombrie 2016, 16:45 Realitatea moldovenească views 4720
Concursul „Polobocul de Aur 2016”
03 octombrie 2016, 16:45 Realitatea moldovenească views 4720

Concursul „Polobocul de Aur 2016”

În cea de-a doua zi de sărbătoare naţională, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a desemnat cele mai bune licori artizanale din ţara noastră. Premiile „Polobocul de Aur 2016" şi-au găsit loc în beciurile învingătorilor, care s-au întors acasă cu tradiţionalul butoi de 120 de litri. Şi în acest an, juriul de specialitate a desemnat două premii speciale.

Unul dintre premiile „Polobocul de Aur 2016" a ajuns în beciul lui Ion Radu din raionul Ungheni. Deşi nu este vinificator de profesie, este sigur de calitatea produsului său pentru că depune mult suflet în tot ceea ce face. Anume acest lucru i-a adus premiul mare al treilea an consecutiv.

„Vinul bun se începe de acolo de la cîmp. Începînd cu curăţirea, prelucrarea, tăiatului vîrfului viței de la vie. Cînd faci un vin trebuie să-l faci cu toată inima, la fel ca și în cazul pîinii", a spus cîștigătorul premiului „Polobocul de Aur 2016", Ion Radu.

Juriul de specialitate a selectat alte opt cele mai bune vinuri de casă, din cele 600 înscrise în concurs. Premiul „Polobocul de Aur 2016", la categoria vin din soiuri tehnice i-a fost oferit unui producător din oraşul Căuşeni.

„Nu pentru prima dată particip la acest concurs, dar este primul an cînd i-au „Polobocul de Aur". Sînt mîndru pentru ţara mea, pentru moldovenii care îşi dau stăruinţa să facă un vin bun", a spus Ion Vasluian.

Deşi au obţinut premiul mare, învingătorii ne-au mărturisit că vor participa fără ezitare şi la anul viitorul pentru a se întoarce acasă cu tradiţionalul butoi de 120 de litri.

Tradiţional, juriul a oferit două premii speciale pentru cei mai buni producători de vinuri de casă.

„Noi vom depune toarte eforturile ca să ducem faima vinului şi a neamului nostru atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi peste hotarele ei", a mărturisit Anatolie Patrașcu, cîștigător al premiului special.

Concursul „Polobocul de Aur" este organizat anual de CCI, cu scopul de a pune în valoare tradiția producerii vinului de casă şi de a-i remarca pe cei mai buni producători.

„Cum spunea Luis Pasteur, mai multă înţelepciune este într-o sticlă de vin decît în toate cărţile lumii", a spus președintele CCI, Sergiu Harea.

„Participanții la concurs au depus efort pentru atingerea unui scop comun al întregii industrii, de a ne promova vinurile de calitate, de a ne promova regiunea, de a ne promova ţara ca pe o producătoare de vinuri de cea mai înaltă calitate", a afirmat viceministrul Agriculturii, Vasile Luca.

Concursul „Polobocul de Aur" este la cea de-a XV-a ediţie.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

vin , concurs , producere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1480
Populația:
2081 locuitori

Cetireni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Cetireni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2081 de oameni. Satul Cetireni a fost menționat documentar în anul 1480.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.