|
USM împlineşte 70 de ani de activitate
Universitatea de Stat din Moldova împlineşte 70 de ani de activitate. La şedinţa solemnă a Senatului USM, rectorul Gheorghe Ciocanu, a menţionat că instituţia de învăţământ superior a avut întotdeauna drept deziderat educaţia şi instruirea tinerei generaţii pentru pregătirea ei în toate domeniile economiei naţionale. Rectorul a numit USM drept promotor al valorilor educaţiei şi instruirii.
„Este o vârstă mult prea tânără când este vorba despre o instituţie de învăţământ, dar când este raportat la oameni, vorbim de promoţii de profesori, personalităţi marcante care au pregătit generaţii de specialişti calificaţi, aceştia din urmă, la rândul lor, fiind obligaţi să asigure continuitatea", a afirmat Gheorghe Ciocanu.
Rectorul a menţionat că profesorilor le-a revenit misiunea importantă transformării continue a USM într-o structură performantă, dinamică, utilă, atractivă, cu vizibilitate europeană, unde vectorul integrării europene a prins rădăcini sănătoase. „În continuare ele rămân să se reflecte în cel mai fertil şi valoros sistem – sistemul de educaţie, cercetare şi inovare", a spus Gheorghe Ciocanu.
Viceprim-ministrul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a spus că USM s-a afirmat ca o instituţie educaţională cu merite necontestabile în pregătirea specialiştilor de înaltă calificare pentru diverse sectoare ale economiei Moldovei.
Doctorul Honoris Causa al USM, Maria Ardeleanu, din România, a menţionat că parteneriatele Republicii Moldova şi României în domeniul cercetării ştiinţifice stau la temelia colaborării dintre cele două state, lucru afirmat şi recunoscut în spaţiul românesc. „Este rolul nostru, al cercetătorilor, deja foarte implicaţi în varii domenii, să introducem în universităţi cultura cercetării ştiinţifice, ceea ce automat va duce la o creştere a nivelului actului educaţional la care aspirăm cu toţii", a afirmat Maria Ardeleanu.
Potrivit ei, în responsabilitatea cercetătorilor este şi realizarea unor legături între societate şi rezultatele cercetării, care par inaccesibile publicului. „Educaţia este, fără îndoială, terenul cel mai fertil pentru ideal, unul dintre termenii operatorii ai învăţării. Nu pot să nu condamn, în numele idealului, orice poziţionare negativistă faţă de generaţiile tinere", a spus Maria Ardeleanu.
Universitatea de Stat din Moldova, a fost fondată la 1 octombrie 1946, cu denumirea iniţială de Universitatea de Stat din Chişinău.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XVII
- Populația:
- 3308 locuitori
Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.
Comentarii
(0)