05 septembrie 2016, 16:40 Realitatea moldovenească views 5322
Noua lege privind reglementarea activității notarilor
05 septembrie 2016, 16:40 Realitatea moldovenească views 5322

Noua lege privind reglementarea activității notarilor

În „Monitorul oficial" din 26 august 2016 a fost publicată Legea cu privire la organizarea activității notarilor.

Aceasta vine să completeze legea existentă, întrucît se abrogă doar unele articole din aceasta. Ce noutăți ne așteaptă?

Semnificativ este faptul că proiectul noii legi a fost acceptat de Guvern la 19 august 2015. Anterior, pe parcursul a 18 ani, au mai existat două legi referitoare la activitatea notarilor. Legea nouă a fost adoptată de Parlament la 14 aprilie 2016 și doar la 26 august a.c. a fost publicată și a intrat în vigoare.

Care pot fi motivele de reținere a adoptării și apoi a publicării acestei noi legi?

E foarte probabil că dorința Ministerului Justiției de a instala un control dur și asupra activității notariale, prin instituirea și intermediul Camerei Notariale. Doar enumerarea componentelor structurii Camerei Notariale deja spune despre birocratizarea activității notarilor și costurile acestor așa-zise servicii notariale. În cadrul Camerei Notariale se va constitui şi funcţiona: Consiliul Camerei Notariale, Comisia de etică, Comisia de cenzori, Centrul Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale, redacţia Buletinului notarilor, comisiile de specialitate ale Consiliului Camerei și aparatul de specialitate şi cel administrativ al Camerei. Și activitatea acestei structuri ierarhice necesită finanțare, care se va pune pe seama cheltuielilor suportate de notari. Deci, în final, se vor majora costurile serviciilor notariale.

În plus, noua formulă de numire a notarilor, în conformitate cu legea și cu regulamentul existent, adoptat de Ministerul Justiției, inevitabil va duce la revizuirea numărului de notari în circumscripții și la retragerea unor licențe, pentru că se va considera că sînt prea mulți. De exemplu, în conformitate cu datele din registru, la momentul actual activează 295 de notari licențiați, dintre care 144 la Chișinău și doar 13 la Bălți. Și doar 17 notari stagiari. Mai mult ca sigur că la Chișinău va avea loc o revizuire și micșorare semnificativă a numărului de notari licențiați. Și așa-zisul viitor concurs va fi dur și costisitor.

Un alt element semnificativ. La momentul adoptării proiectului respectivei legi se propunea ca notarii să fie numiți pe raioane, ținînd cont de numărul populației, numărul actelor notariale și asigurarea independenței financiare a notarului. Și dacă prima condiție mai putea fi întrunită, atunci indicatorii din cea de-a doua și a treia practic nu pot fi calculați, deoarece nu poate fi anticipat numărul actelor notariale ce vor fi perfectate de populația unui anumit teritoriu, precum și independența financiară a notarilor. Toate acele elemente propuse de Ministerul Justiției și acceptate ulterior de Parlament purtau un caracter vădit de corupție, căci în final administrația Camerei Notarilor, în colaborare cu angajații Ministerului Justiției, pornind de la niște cerințe încă neclare, stabilite ulterior de Minister, și nu prin lege!, vor da posibilitatea, în anumite condiții, să fie estimat necesarul de notari în teritoriu. În pofida celor menționate, în lege se declară că se vor asigura principiile de legalitate, independență și imparțialitate, independență personală și nediscriminare a notarilor.

De menționat că despre caracterul corupt al condițiilor anterioare de numire a notarilor, anul trecut a fost atenționat Centrul Național Anticorupție și Comisia parlamentară juridică. Centrul a informat că a prezentat deja avizul său, iar președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități s-a prefăcut că nu a înțeles despre care proiect de lege este vorba.

Prin noua lege, din contul notarilor se va crea și un fond de credibilitate pentru repararea prejudiciilor cauzate de notari. Iar pentru administrarea fondului respectiv se va institui un consiliu administrativ. Și iarăși vor fi cheltuieli administrative din contul serviciilor notariale și al clienților.

Totul ce se propune în noua lege este în folosul funcționarilor și în detrimentul notarilor și al populației.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

notar , lege , activitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.