01 septembrie 2016, 10:15 Realitatea moldovenească views 4444
A răsunat primul clopoţel în şcolile din ţară
01 septembrie 2016, 10:15 Realitatea moldovenească views 4444

A răsunat primul clopoţel în şcolile din ţară

În peste 1 300 de şcoli primare, gimnazii şi licee din întreaga republică astăzi, 1 septembrie, a răsunat primul clopoţel. În acest an, în clasa I merg circa 33 de mii de copii.

Corina Fusu, ministra educaţiei, a transmis un mesaj în care menţionează că a luat sfârşit vacanţa mare, iar astăzi întoarcem această filă frumoasă şi, în acordul clinchetului de clopoţei, anunţând începutul unui nou an şcolar, reintrăm în cotidian. „Acum, în momentul reluăriidrumului cunoaşterii, al şcolii şi al activităţilor dumneavoastră, vă doresc tuturor un bun reînceput. Fie ca acest nou an de învăţământ, 2016-2017, să vă aducă multe bucurii. Curajul să nu vă lipsească iar efortul depus să vă aducă mari satisfacţii astfel încât să aveţi conexiuni în lumea întreagă. Va doresc tuturor un an şcolar cât mai reuşit. Să aveţi curajul de a răspunde la noile provocări şi să aveţi mult succes şi rezultate remarcabile", scrie în mesajul oficialei.

La Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi" din capitală copiii au fost întâmpinaţi de preotul Bisericii Sfîta Teodora de la Sihla, Ioan Ciuntu, care le-a spus că atunci când încep a rugini frunzele în vii, iar păsările călătoare se pregătesc să plece, copiii sunt aşteptaţi la şcoală cu drag. „Fie ca limba noastră să exprime tot ce a pus mai bun Dumnezeu în noi. Să aveţi rezultate bune, să vă dea Dumnezeu putere, multă lumină, înţelepciune, să domnească armonia între voi şi corpul profesoral", le-a spus slujitorul bisericii celor prezenţi la careul dedicat primului clopoţel.

Directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi", Boris Volosatâi, le-a spus copiilor că la 25 de ani de independenţă a ţării trebuie să ne întrebăm cum ne-ar judeca strămoşii, ce ar zice Ştefan Vodă, ce-ar gândi Mihai Viteazul privind acţiunile pe care le facem. „A devenit proverbială adresarea mea: aşa cum râul adună izvoarele şi le duce spre mare, aşa lumea se trage astăzi spre şcoală. În numele întregului corp profesoral vă spun „Bine aţi venit!" la cea mai veche instituţie de învăţământ din spaţiul dintre Prut şi Nistru", i-a salut directorul instituţiei pe elevei.

Potrivit lui Boris Volosatâi, în acest an în clasa întâi la Liceul „Gheorghe Asachi" merg circa 200 de pici, iar în clasele liceale s-au înscris 110 tineri. „Îi asigur pe părinţi că au făcut alegerea corectă venind cu copiii lor la instituţia noastră. Iar corectitudinea acestei alegeri se va vedea în câţiva ani", a spus directorul.

În anul şcolar 2016-2017, numărul de elevi încadraţi la studii în şcoli primare, gimnazii şi licee va constitui circa 340 de mii. În contextul marcării a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, prima oră a anului şcolar 2016-2017 va avea genericul: „Republica Moldova – un sfert de veac".

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

învăţămînt , elevi , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
2140 locuitori

Capaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Capaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Capaclia a fost menționat documentar în anul 1783.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.