|
Mormintele și operele comemorative de război vor fi protejate prin lege
Mormintele și operele comemorative de război vor fi protejate prin lege, iar registrul acestora va fi ținut de Agenția Națională pentru Cultul Eroilor, potrivit proiectului de lege privind mormintele și operele comemorative de război, aprobat astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.
Proiectul este elaborat în corespundere cu practicile europene și internaționale în acest domeniu și în corespundere cu obligațiile internaționale asumate de Republica Moldova prin ratificarea Convențiilor de la Geneva privind protecția victimelor de război din 12 august 1949.
Scopul proiectului legii este reglementarea regimului juridic al mormintelor militare și al operelor edificate în comemorarea celor căzuți în războaie, victimelor conflictelor militare sau întru comemorarea evenimentelor legate de aceste conflicte. Proiectul introduce, respectiv, în circuitul juridic noțiunea de mormînt de război și de operă comemorativă de război. Mormintele ostașilor străini situate pe teritoriul Republicii Moldova vor avea același regim ca și mormintele cetățenilor țării noastre.
Documentul reglementează activități ca identificarea, înregistrarea, înființarea, întreținerea, păstrarea și asigurarea securității mormintelor și operelor comemorative, atribuțiile, obligațiile în acest sens ale autorităților administrației publice centrale și locale. Întru organizarea în plan național a acestor activități, precum și organizarea manifestațiilor legate de comemorarea celor căzuți pe cîmpurile de luptă, victimelor Primului Război Mondial și celui de-al doilea Război Mondial, luptelor de pe Nistru va fi creată Agenția Națională pentru Cultul Eroilor, care se va afla în subordinea Ministerului Apărării.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1768
- Populația:
- 3803 locuitori
Selemet este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Selemet este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3803 oameni. Satul Selemet a fost menționat documentar în anul 1768.
Comentarii
(0)