30 iulie 2016, 13:29 Realitatea moldovenească views 4106
A fost votată o nouă Lege a tinerilor
30 iulie 2016, 13:29 Realitatea moldovenească views 4106

A fost votată o nouă Lege a tinerilor

Parlamentul a adoptat ieri un nou proiect de lege cu privire la tineret. Documentul va promova interesele tinerilor în politicile publice şi va crea un mecanism viabil de susţinere a acestora, informează MOLDPRES.

Conform proiectului, „limita de vîrstă a tinerilor va fi cuprinsă între 14 și 35 de ani. În prezent, aceasta este între 16 şi 30 de ani. Astfel, va fi asigurată o participare mai amplă a tinerilor în activităţile extra-curriculare, inclusiv a celor din mediul rural, și implicarea în programele economice naţionale şi internaţionale", se spune în document.

De asemenea, proiectul prevede stimularea inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor, facilitarea încadrării acestora în cîmpul muncii, valorificarea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor profesionale, crearea unui mediu adecvat pentru dezvoltarea fizică și promovarea unui mod sănătos de viață, precum și asigurarea tinerilor cu locuințe. Totodată, noile reglementări legislative recomandă autorităților publice locale să implice tinerii și organizațiile de tineret în procesul de elaborare și implementare a politicilor de tineret.

Prevederile documentului aprobat „vizează şi principalele structuri instituționale, respectiv formele de participare și asociere ale tinerilor. Astfel, va fi creată Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, care se va preocupa de implementarea și promovarea politicilor în domeniu, dar și de asigurarea calității serviciilor de tineret la nivel național și local", se specifică în lege.

Proiectul mai prevede recunoașterea altor structuri neformale de tineret, cum ar fi grupurile de inițiativă, senatele studențești, organizațiile de tineret ale partidelor politice.

Prezenta lege intră în vigoare la data publicării.

Conform datelor oficiale, în R. Moldova sînt peste 870,9 mii de tineri, dintre care 58,6% locuiesc la sat şi 41,4% la oraș.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

lege , tineret , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1804
Populația:
692 locuitori

Moşeni este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîșcani şi la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 692 de locuitori. Satul Moșeni a fost menționat documentar în anul 1804.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.