19 iulie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 4355
Modificări importante în Legea privind protecția consumatorului
19 iulie 2016, 11:00 Realitatea moldovenească views 4355

Modificări importante în Legea privind protecția consumatorului

Mai multe modificări importante vor fi operate la Legea privind protecția consumatorului, scrie portalul BizLaw.md. Acestea prevăd mai multe obligații pentru companiile care vînd produse și indică mai multe acțiuni care pot fi luate de către consumatori pentru a-și apăra drepturile în cazurile în care produsele cumpărate sînt neconforme.

Consumatorul trebuie să știe că are drepturi de care poate face uz atunci cînd i se livrează, de exemplu, un produs care nu corespunde cerințelor din actele de însoțire. Acesta îl poate returna și cere în loc un produs fără defecte, iar furnizorul va fi cel care va suporta toate cheltuielile, inclusiv cele de transport și montare, dacă este vorba despre livrare. În situații similare, consumatorul are dreptul să ceară să-i fie reparat produsul sau piesa defectă, iar dacă acestea nu se află în stoc, atunci poate cere returnarea banilor, iar furnizorul este obligat să accepte.

Este important de menționat că vînzătorul va fi obligat să restituie banii sau să propună un alt produs în loc, în cazul în care unei persoane i-au fost vîndute produse farmaceutice și alimentare neconforme.

O altă prevedere îi permite vînzătorului să înainteze acțiuni de regres producătorului care se face responsabil de furnizarea unui produs necalitativ, deoarece nu întotdeauna furnizorii sînt responsabili direct de calitatea unui produs. Acesta poate să fie livrat într-o stare defectă de la fabrică, de exemplu.

Ce trebuie să conțină un certificat de garanție

Garanția trebuie să însoțească obligatoriu un produs. Ea trebuie să conțină:

- elemente de identificare a produsului
- termenul de garanție
- domeniul teritorial
- modalitățile de asigurare a garanției – reparare, înlocuire, restituire
- adresa unității de deservire tehnică

În același document, autorii propun crearea unui Consiliu coordonator pentru protecția consumatorului și protecția pieței. Consumatorii terbuie să știe că există și o listă de produse care nu pot fi înlocuite cu un produs similar. Acestea sînt:

- bijuterii
- lelenjeria
- articolele de igienă
- parfumeria și cosmetica
- mărfurile textile
- materialele de construcție
- produsele care vin în contact cu produsele alimentare – sevelă, ambalaje, etc
- produsele chimice
- mobila
- autototurismele
- mărfurile complexe de uz casnic
- jucăriile

Documentul a fost discutat în Parlament și urmează să fie votat în prima lectură.

Sursa: www.bizlaw.md

Cuvinte cheie:

lege , consumatori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
898 locuitori

Botnăreşti este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Salcia și Botnărești. Satul Botnărești este situat la o distanță de 11 km de orașul Anenii Noi, la 3 km de staţia calea ferată Socoleni și la 21 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Pentru prima dată satul a fost menționat documentar în anul 1598, cu numele Butnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.