02 iulie 2016, 11:55 Realitatea moldovenească views 4767
Moldova va avea doar două procuraturi specializate
02 iulie 2016, 11:55 Realitatea moldovenească views 4767

Moldova va avea doar două procuraturi specializate

Proiectul legii cu privire la organizarea şi funcţionarea procuraturilor specializate a fost adoptat astăzi de Parlament în prima lectură, informează NOI.md.

Documentul prevede instituirea Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, avînd drept scop crearea unui sistem de justiție independent, eficient şi transparent. Potrivit autorităților, procuraturile specializate vor avea buget separat, o organigramă distinctă cu împuterniciri speciale. Sediile acestora vor fi localizate în municipiul Chișinău, cu oficii teritoriale ce vor fi aprobate de Procuratura Generală, la propunerea procurorului-șef al procuraturii specializate.

Conform organigramei, sînt prevăzuți maximum 50 de procurori, 40 de consultanți ai acestora, 31 de ofițeri de urmărire penală şi de investigații, 10 specialiști şi 7 angajați în structura personalului tehnic și administrativ. Ofițerii de urmărire penală, cei de investigații și specialiștii vor fi selectați de către procurorul-şef și detașați de la alte instituții pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o perioadă similară, prin ordinul procurorului general.

Instituirea procuraturilor specializate se realizează conform Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. Acţiunea se încadrează în măsurile prevăzute în Acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Prevederile vor intra în vigoare la 1 august 2016.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

procuratura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
499 locuitori

Lupa-Recea este un sat din cadrul comunei Codreanca, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. Satul Lupa-Recea a fost menționat documentar în anul 1431. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.