|
În Moldova refugiaţii se integrează uşor în societate
Solicitanţii de azil pe teritoriul Republicii Moldova reuşesc să se integreze în societate, însă se confruntă cu aceleaşi probleme de ordin economic ca şi majoritatea băştinaşilor. Declaraţiile au fost făcute în cadrul Clubului de presă al Centrului de Investigaţii Jurnalistice, desfăşurat cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului.
Olga Poalelungi, şefa Biroului Migraţiune şi Azil din cadrul Ministerului de Interne, a comunicat că statul moldovenesc întreprinde toate măsurile necesare pentru integrarea în societate a refugiaţilor. „Noi facem tot posibilul pentru a acorda refugiaţilor sprijinul necesar. Posibilităţile economice ale Republici Moldova însă nu sunt atît de mari. Un alt moment este că şi societatea trebuie să înţeleagă necesitatea integrării refugiaţilor, evitarea xenofobiei. Noi trebuie să găsim acele platforme de dialog dintre societate şi solicitanţii de azil", a spus Poalelungi.
Şefa Biroului Migraţiune şi Azil a comunicat că Republica Moldova ar putea face faţă unui flux de pînă la 500 de refugiaţi concomitent. Totodată, nu există riscul ca ţara noastră să fie invadată de către solicitanţii de azil. „Republica Moldova nu este o ţară chiar atît de atractivă pentru migranţi. Totodată, nu sunt căile atît de accesibile cum sunt, de exemplu, în Europa, pe Marea Egee. O cale de acces pentru refugiaţi este Marea Neagră, însă este cu mult mai periculos decât pe Marea Egee", a spus Poalelungi.
În Republica Moldova sunt înregistraţi 600 de refugiaţi, dintre care cei mai mulţi sunt din regiunile de Est ale Ucrainei, succedaţi de refugiaţii din Siria. Solicitanţii de azil din Republica Moldova sunt plasaţi în trei centre pentru refugiaţi, unde timp de 6 luni sunt supuşi unui program de integrare, care presupune studierea limbii, familiarizarea cu tradiţiile, instruirea profesională şi angajarea în cîmpul muncii. În caz de necesitate, acest termen poate fi prelungit până la un an. Familiile refugiaţilor pot beneficia de la statul Republica Moldova de un ajutor material de 757 de lei şi au dreptul la sistemul de protecţie socială la fel ca şi cetăţenii moldoveni.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1700
- Populația:
- 350 locuitori
Sărăţica Veche este un sat din cadrul comunei Tomaiul Nou, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Leova și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Sărăţica Veche a fost menționat documentar în anul 1700.
Comentarii
(1)