16 mai 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5180
Cîţi părinţi din Moldova au copiii plecaţi peste hotare
16 mai 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5180

Cîţi părinţi din Moldova au copiii plecaţi peste hotare

Un studiu Magenta Consulting realizat în rîndul părinților din Moldova relevă cîţi dintre aceştia au copii plecaţi peste hotarele. Cei mai mulţi dintre moldoveni nu ar vrea ca odraslele lor ajunse la maturitate să plece în afara ţării.

Potrivit studiului, aproximativ nouă din zece părinţi se pot lăuda cu faptul că au copiii rămaşi acasă. Datele obţinute de Magenta Consulting arată că circa 70% din moldoveni sunt părinți.

„Rezultatele studiului indică faptul că în cazul a 86% de părinți, copii sunt în Moldova, 14% din părinți au copii care muncesc în afara țării, dar sunt în continuare cetățeni ai Republicii Moldova și 9% de moldoveni au copii care sunt plecați din țară și care s-au stabilit cu traiul permanent în acea țară", relevă sondajul.

În zona de centru a ţării sunt cei mai mulţi părinţi care se bucură de faptul că fii și fiicele lor sunt pe lîngă ei.

Conform sondajului, 65 la sută dintre părinții care au copii ce nu au împlinit încă 16 ani, nu vor ca odată deveniți maturi, copiii lor să plece din Moldova. Cei mai mulţi dintre aceştia locuiesc în mediul rural.

Totodată, 15% din moldoveni ar vrea ca odraslele lor să-și facă studiile în altă țară, dar la finalizarea acestora, să se întoarcă acasă, iar 5% ar vrea ca copiii lor să câștige un ban peste hotare cu condiția să se întoarcă acasă.

Totuși, este destul de mare şi numărul celor care le doresc fiilor și fiicelor lor să se stabilească permanent cu traiul într-un stat străin — 13%.

Topul țărilor în care părinții şi-ar dori ca urmașii lor să-şi facă studiile este constituit din Marea Britanie, Franța, România, Italia, Rusia, Germania, SUA.

Țările considerate de părinți drept cele care oferă oportunități de muncă mai bune sunt: Italia, Marea Britanie, Israel, Portugalia, SUA, Elveția, Franța.

Părinții care își doresc ca în viitor copii lor să emigreze, au menționat că ar dori ca ei să se stabilească cu domiciliul peste hotare în țările: Rusia, Canada, Germania, Marea Britanie, Franța, SUA, Italia.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

migratie , copii , munca , studii

Comentarii

 (1)
  • #1 Lion Răspunde Citează selecţia
    Ерунда этот рейтинг, а где еще страны: Норвегия, Австрия, Австралия, Люксембург. 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
847 locuitori

Trifeşti este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul Trifești este situat la o distanță de 18 km de orașul Rezina și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 847 de oameni. Satul Trifești este menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.