12 mai 2016, 16:36 Realitatea moldovenească views 6508
În Moldova vor fi deschise mai multe posturi de salvatori şi pompieri
12 mai 2016, 16:36 Realitatea moldovenească views 6508

În Moldova vor fi deschise mai multe posturi de salvatori şi pompieri

Victimele accidentelor sau a incendiilor vor avea mai multe şanse de supravieţuire. Graţie unui proiect moldo-austriac în Republica Moldova vor fi deschise mai multe posturi de salvatori şi pompieri voluntari, care vor putea interveni în localităţile unde salvatorii profesionişti ajung mai greu.

„Vom reuşi să creăm noi posturi de salvatori şi pompieri care vor avea autospeciale de performanţă, vor putea interveni în localităţile îndepărtate de subdiviziunile SPCSE, iar oamenii vor primi ajutor fără întârziere", a spus ofițerul de presă al SPSCE, Liliana Pușcașu.

O astfel de practică există şi în Austria. În Republica Moldova deocamdată a fost deschis doar un singur post de salvatori voluntari, însă pentru a vedea cum funcționează sistemul, acum o lună, câţiva primari de la noi, care intenționează să deschidă astfel de posturi la ei în sate, au vizitat Austria.

„Suntem ferm convinşi că o să existe o conlucrare între pompierii profesionişti şi primării, aşa cum se întâmplă şi în Austria, iar noi ne asumăm responsabilitatea să dotăm cu echipamentul necesar şi autospeciale de intervenţie posturile de salvatori voluntari", a declarat coordonatorul de proiect din partea Austriei, Hans Kohler.

Primele şase autospeciale pentru posturile de pompieri şi salvatori voluntari vor ajunge în Moldova luna viitoare. Acestea vor fi direcţionate către posturile din mai multe raioane, inclusiv Călăraşi şi Floreşti. De asemenea, pompierii civili vor fi dotaţi şi cu echipamentul necesar pentru a interveni în situaţii excepţionale şi vor beneficia de instruire specializată.

„În luna iunie urmează să primit 24 de uniforme pentru pompieri. În localitatea Sipoteni funcționează un post de pompieri ce nu este dotat şi colegii noștri s-au oferit să ne ajute. Pompierii respectivi nu sunt salarizaţi. Am împărţit comuna Sipoteni în şase sectoare, în fiecare tură există câte un comandant de echipă", a spus viceprimarul comunei Sipoteni din raionul Călărași, Sergiu Lazarchevici.

Până în anul 2020, în Republica Moldova ar urma să fie înfiinţate până la 100 de posturi de salvatori şi pompieri voluntari.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

post , salvatori , pompieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
608 locuitori

Cîrneşti este un sat din cadrul comunei Brătuleni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 608 oameni. Satul Cîrnești a fost menționat documentar în anul 1619.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.