|
Marşuri şi depuneri de flori de Ziua Victoriei
Membrii şi simpatizanţii Partidului Socialiştilor au organizat luni, 9 mai, un marş în memoria ostaşilor care au participat la cel de-al doilea război mondial. Coloana de cetăţeni, în frunte cu deputaţii PSRM au mărşăluit pe străzile capitalei de la Teatrul de Operă şi Balet până la Memorialul „Eternitate", unde au depus flori la „Focul Veşnic" şi i-au comemorat pe cei căzuţi printr-un minut de reculegere.
Participanţii la marş au purtat în mâini fotografiile rudelor, care au luptat în cel de-al doilea război mondial. Totodată, participanţii la marş au purtat drapelul Victoriei şi al Moldovei, flori şi panglica „Sfântului Gheorghe". Mai mulţi cetăţeni au îmbrăcat uniforma militară sovietică, bonete militare şi rochii albe „în semn de respect şi pentru a păstra vie memoria rudelor căzute pe câmpul de luptă".
Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul evenimentului că eroi şi participanţi la război sunt practic în fiecare familie, de aceea această zi este una sfântă pentru majoritatea absolută a moldovenilor. „În familia fiecăruia dintre noi sunt oameni care şi-a pierdut viaţa în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Pentru familia noastră a devenit o bună tradiţie de a participa în fiecare an la marşul memoriei. Îmi pare bine că numărul celor care ne susţin este în creştere", a spus deputatul.
Totodată, la Memorialul „Eternitate" au depus flori şi membrii şi simpatizanţii Partidului Comuniştilor din Moldova.
O acţiune similară a fost organizată şi la Bălţi de către autorităţile locale. Primarul municipiului, Renato Usatîi, a menţionat că datorită veteranilor acum copiii merg la şcoală, se creează familii noi. „În această zi trebuie să ne închinăm în faţa voastră, dragi veterani şi suntem obligaţi să facem tot posibilul pentru ca ceea ce s-a întâmplat în anii celui de-al doilea război mondial să nu se mai repete", a declarat primarul.
Participanţii la eveniment au depus flori la monumentul „Eliberatorilor oraşului din 1944", la monumental lui Boris Glavan, la cele nouă placi comemorative ale ostaşilor-eliberatori şi Memorialul Gloriei Militare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1574
- Populația:
- 903 locuitori
Jora de Sus este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 29 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 903 oameni. Satul Jora de Sus a fost menționat documentar în anul 1574.
Comentarii
(0)