|
Care sunt cele mai costisitoare instituții medicale din Moldova (INFOGRAFIC)
Spitalul Clinic Republican, Institutul Oncologic și Institutul Mamei și al Copilului sînt cele mai costisitoare instituții medicale pentru bugetul de stat, potrivit unui studiu realizat de către organizația Expert-Grup, care a elaborat trei infografice care descriu cîți bani au fost cheltuiți în instituțiile medicale de toate nivelele din Republica Moldova, care sînt aceste instituții și pentru ce se cheltuiesc acești bani.
Din infografic vedem că 16% din totalul serviciilor oferite de spitalele naționale sînt contra plată iar în 7 instituții medicale ponderea veniturilor contra plată este mai mare cu 15%, printre acestea se numără: Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile și Spitalul de Psihiatrie și Ftiziopneumologie, Orhei.
Cele mai mari venituri, potrivit infograficului, le are Spitalul Național de Asistență Medicală de Urgență, acesta fiind urmat de Spitalul Clinic Republican și Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății. La capitolul cele mai mici venituri sînt poziționate Clinica Universitară Stomatologică USMF și Clinica Universitară de AMP a USMF.
Totodată, cele mai mari cheltuieli instituțiile medicale le au la capitolul salarii, medicamente și contribuții sociale. Salariul mediu al angajaților spitalelor fiind de cca 3500 lei.
Costul mediu al unui pacient în spitalele naționale pornește de la 695 de lei în Dispensarul Republican de Narcologie și ajunge la circa 4000 mii de lei la Spitalul Clinic de Traumatologie. La Spitalul Clinic Republican costul mediu al unui pacient este de circa 1490 de lei.
Durata medie de ședere a unui pacient în spitalele naționale este de 13 zile, 62% dintre pacienți fiind din zonele rurale.
În 2015, Guvernului Republicii Moldova a cheltuit 5,3 miliarde de lei pentru ocrotirea sănătății. Acești bani au fost alocați în mare parte instituțiilor publice de profil – de ordin național, raional, municipal și în Centrele Medicilor de Familie.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1907
- Populația:
- 601 locuitori
Cîşla este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şofranovca și Cîşla. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cantemir și la 153 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 601 oameni. Satul Cîșla a fost înființat în anul 1907.
Comentarii
(0)