14 aprilie 2016, 15:15 Realitatea moldovenească views 6665
Curtea de Apel: CEC, obligată să organizeze referendumul republican
14 aprilie 2016, 15:15 Realitatea moldovenească views 6665

Curtea de Apel: CEC, obligată să organizeze referendumul republican

Curtea de Apel a admis cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional şi a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului şi a fost anulat înregistrarea grupului de iniţiativă.

Astfel, instanţa a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. Verdictul a fost anunţat cu puţin timp în urmă şi este cu drept de atac.

Grupul de iniţiativă civică pentru organizarea referendumului constituţional a atacat pe 5 aprilie la Curtea de Apel decizia CEC. În cererea depusă la Curtea de Apel se spune că CEC a încălcat drepturile constituţionale ale cetăţenilor printr-o serie de articole care nu au fost respectate. Mai exact, se invocă încălcarea următoarelor articole din Constituţie: art. 2 (Suveranitatea şi puterea de stat); art. 4 (Drepturile şi libertăţile omului); art. 38 (Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales); art. 75 (Referendumul); art. 142 (Limitele revizuirii Constituţiei); 143 (Legea privind modificarea Constituţiei), precum şi art. 21 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care prevede că orice persoană are dreptul să ia parte la conducerea treburilor publice ale ţării sale, fie direct, fie prin reprezentanţi liber aleşi şi că voinţa poporului trebuie să constituie baza puterii de stat.

Amintim că decizia de a iniţia un referendum republican a fost luată după protestul organizat pe 6 septembrie 2015 de către Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, în cadrul căruia manifestanţii au votat o proclamaţie cu mai multe revendicări. Pe 30 martie 2016, Comisia Electorală Centrală a respins iniţiativa de organizare a plebiscitului în cadrul căruia cetăţenii urmau să se pronunţe pro sau contra alegerii şi demiterii şefului statului prin vot direct, reducerii numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitării imunităţii parlamentare.

Şeful CEC, Iurie Ciocan, a declarat că deşi în listele de subscripţie au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, nu s-a respectat condiţia să fie cel puţin 20 de mii de semnături din jumătate din unităţile administrativ teritoriale de nivelul doi.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

Curtea de Apel , referendum , CEC

Comentarii

 (1)
  • #1 Evgenii Răspunde Citează selecţia
    _« ЦИК обязан организовать республиканский референдум  » :    А для правящей власти Молдовы --------- Это равносильно смерти. В новом петенциарном учереждений которое они построили , не будет хватать места. Уж слишком  много предателей Молдовы и расхититеей народного добра развелось . А путём воссоидинения с румыноидами , --Они надеются уйти от наказания .  Этого допустить нельзя.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
1125 locuitori

Holoşniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Holoşniţa și Cureşniţa. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Soroca și la 171 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1125 de oameni. Satul Holoșnița a fost menționat documentar în anul 1554.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.