11 aprilie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5314
Începe prelucrarea datelor Recensămîntului din 2014
11 aprilie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 5314

Începe prelucrarea datelor Recensămîntului din 2014

Biroul Național de Statistică s-a pregătit pentru etapa finală de prelucrare a datelor Recensământului din 2014, care trebuie să înceapă pe 11 aprilie curent. Pentru acest lucru, BNS a instruit circa 200 de persoane care vor activa în 2 schimburi pentru o perioadă de opt luni.

Astfel, instituția a demarat la data de 5 aprilie instruirea operatorilor de introducere şi codificare de date pentru prelucrarea datelor de la Recensămîntul Populaţiei şi al Locuinţelor 2014, instruire care a durat până vineri 8 aprilie. În total fiind instruiţi circa 200 persoane. Cursurile au fost organizate cu susţinerea Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

Invitatul special al acestui eveniment, reprezentantul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, a comunicat viitorilor operatori vigilenţa cu care trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile contractuale în vederea asigurării confidenţialităţii datelor. Instituția vizată, reiterează că informaţiile din chestionarele de recensămînt se utilizează doar în scopul producerii statisticilor oficiale.

Pentru procesarea datelor au fost recepţionate 100 de laptop-uri în baza contractului de comodat (cu titlu gratuit) dintre BNS şi Comisia Electorală Centrală. Aplicaţia de prelucrare a datelor este elaborată cu utilizarea pachetului statistic al domeniului public CSPro (Census and Survey Processing System ), cu suportul UNFPA.

Operatorii de introducere şi codificare a datelor vor activa în 2 schimburi (7:30-14:30 / 14:30-21:30) pentru o perioadă de 8 luni.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, prima etapă a Recensământului din 2014 a costat 78,6 milioane de lei. Totodată, pentru procedurile de prelucrare a datelor colectate, mai sunt necesare încă 8 milioane de lei, în scopul remunerării personalului angajat în acest scop. Acești bani vor fi prevăzuți în proiectul Legii bugetului pentru 2016.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

recensamint , populatia , prelucrare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
2171 locuitori

Grozeşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Grozeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Nisporeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2171 de oameni. Satul Grozești a fost menționat documentar în anul 1479.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.