09 aprilie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 6226
Granturi europene pentru afaceri, oferite pentru 30 de tineri
09 aprilie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 6226

Granturi europene pentru afaceri, oferite pentru 30 de tineri

Zeci de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru au obţinut granturi europene pentru a-şi crea propriile afaceri, care vor genera crearea a 160 de locuri de muncă noi. Certificatele de granturi au fost înmânate în cadrul conferinţei „Business Bridges", la care antreprenorii de pe ambele maluri stabilesc parteneriate.

Beneficiarii au fost selectați în cadrul unei competiții, iar granturile oferite au fost până la 13 500 de euro. Domeniile în care tinerii au ales să facă afaceri sunt diverse. Curând, pe rafturi vor apărea noi mărfuri produse cu ajutorul UE: bijuterii, rochii de mirese în stil etno, produse de panificație și cofetărie. Și domeniul agricol s-a dovedit a fi atractiv pentru tineri: creșterea prepelițelor, apicultura, cultivarea pomușoarelor și legumelor în sol protejat.

„Pentru Uniunea Europeană este o prioritate să sprijine tinerii activi de pe ambele maluri ale Nistrului, care au avut curajul și tăria să își înceapă propria afacere. Sunt foarte bucuros să văd cum acești tineri antreprenori, atât de dornici să reușească, au de câștigat lucrând împreună, contribuind, astfel, la o cooperare mai strânsă și la consolidarea încrederii de-a lungul Nistrului. În mare măsură, anume aceasta este esența Uniunii Europene – concentrarea pe interesul comun, care aduce beneficii pentru toată lumea", a menționat Ambasadorul UE, Pirkka Tapiola.

„Am visat să-mi creez o propria afacere în producerea lactatelor. Nu am scris niciodată planuri de afaceri, dar cu ajutorul consultanților am reușit. Am fost foarte bucuros să aflu că planul meu de afaceri a fost selectat. Acum, lucrul e în toi", a spus Vitalii Covali, un tânăr din Dubăsari, stânga Nistrului.
„Cele 31 de afaceri noi sunt la fel de promițătoare și pot oferi circa 160 de locuri de afaceri în localitățile de pe ambele maluri. Suntem deosebiți de mândri că 17 din femei au beneficiat de aceste granturi și aștept cu nerăbdare să le văd transformându-și marele potențial în afaceri de succes", a menționat Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct al PNUD în Moldova.

Proiectul de susținere a tinerilor antreprenori de pe ambele maluri este la a doua etapă. Angela Sobol a primit un grant pentru afaceri în 2014, la prima etapă a proiectului. A venit la conferință cu fulgi pe care îi produce la Vărvăreuca, în raionul Florești. „Ideea mi-a venit încă pe când eram studentă. Am realizat un lucru simplu: creștem porumb, dar nu producem prea multe din el, nici măcar fulgii atât de populari. Nu am rămas doar cu ideea în cap, ci m-am ambiționat să o realizez. Acum, cu ajutorul UE, sunt mândră că în satul meu, la Vărvăreuca, producem fulgi din cereale „Fabricat în Moldova".

Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", prin componenta dezvoltarea afacerilor, va instruiri beneficiarii de granturi. Pentru mulți dintre ei afacerile sunt un domeniu nou. Din acest motiv, timp de 14 luni ei vor fi ghidați de un consultant personal în management și dezvoltarea afacerilor. De asemenea, ei vor fi instruiți și vor avea posibilitatea să stabilească contacte la ateliere și conferințe specializate.

Proiectul este realizat în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", în parteneriat cu Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol. Programul are un buget de 10 milioane de euro, acordați de Uniunea Europeană și este implementat de PNUD Moldova.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

UE , grant , business , tineret

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
2253 locuitori

Purcari este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Viişoara și Purcari. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Purcari a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.