24 februarie 2016, 14:17 Realitatea moldovenească views 5664
Salariile femeilor din Moldova sînt mai mici decît ale bărbaților
24 februarie 2016, 14:17 Realitatea moldovenească views 5664

Salariile femeilor din Moldova sînt mai mici decît ale bărbaților

Inegalităţile salariale de gen. Femeile din Republica Moldova primesc un salariu cu 12,4% mai mic față de cel al bărbaților, notează ZUGO.

Aceasta arată datele recentului raport „Inegalităţile salariale de gen în Republica Moldova", realizat de către reprezentanții Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare" și ai Platformei Egalitate de Gen. Astfel, s-a constatat că femeile din Republica Moldova întrerup frecvent şi pe perioade mai îndelungate viaţa profesională, iar aceşti factori ţin de discriminarea indirectă a inechităţii salariale.

„În Republica Moldova, salariul bărbaţilor este cu 12,4% mai mare comparativ cu salariul mediu al femeilor. Deşi diferenţa salarială a rămas relativ constantă în ultimii cinci ani, remarcăm că diferenţa la pensii dintre femei şi bărbaţi a crescut de la 10,12% în 2011 la 17,17% în 2014. Diferenţa salarială, la pensii şi la venituri reduce din autonomia financiară a femeilor, făcându-le mai dependente de prestaţiile sociale", a precizat reprezentantul Centrului, Rodica Ivașcu.

În acest sens, experții propun să fie redus concediul de îngrijire a copilului, fiind mai bine plătit și încurajând și tații să beneficieze de el, ținând cont de faptul că în 2014, valoarea pierderilor medii anuale, pe care le-au suportat femeile din cauza diferenţelor salariale, a fost de 7.620 de lei.

De menționat că reprezentenții celor două organizații propun să fie definit în legistalația Republicii Moldova principiul de plăţi egale pentru munci egale.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

salarii , femei , Moldova , barbați

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
183 locuitori

Cîzlar este un sat din cadrul comunei Cneazevca, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Leova și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 183 de oameni. Satul Cîzlar a fost înființat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.