16 februarie 2016, 09:34 Realitatea moldovenească views 7465
97 de nume figurează la categoria „persoane dispărute fără urmă”
16 februarie 2016, 09:34 Realitatea moldovenească views 7465

97 de nume figurează la categoria „persoane dispărute fără urmă”

Avem nevoie de ajutorul vostru. O tânără a dispărut fără urmă - astfel de apeluri devin tot mai frecvente în ultima vreme, iar psihologii nu exclud că ar fi vorba despre un fenomen care ia proporţii în rândul tinerilor. De la începutul acestui an, poliţia a înregistrat 42 de cereri privind dispariţia persoanelor. O parte dintre ele au fost găsite, doar că nu toate s-au întors acasă vii şi nevătămate.

Potrivit statisticilor, doi dintr-o sută de oameni declaraţi dispăruţi sunt găsiţi fără suflare. De cele mai multe ori, ei decid de sine stătător să-şi schimbe viaţa şi anturajul.

„În majoritatea cazurilor, persoanele care dispar de la domiciliu dispar benevol, motivul fiind conflictele familiale, situaţia social-vulnerabilă sau bolile psihice de care suferă unele persoane", a declarat Diana Sochircă, ofițer de presă al Inspectoratului Național de Investigații (INI).

În medie, persoanele care au pierdut legătura cu rudele sunt găsite în decurs de zece zile. Statutul „dispărut fără urmă" însă este atribuit doar dacă acestea nu mai revin la domiciliu, locul de muncă sau în centrele sociale de plasament. În toate cazurile, căutările încep odată cu depunerea declaraţiei de dispariţie.

Cel mai des se pierd minorii, în special cei care provin din familii social-vulnerabile. Ei fug de acasă pentru că sunt neglijaţi sau bătuţi. Pe majoritatea dintre ei îi atrage capitala, iar odată ajunşi aici descoperă că nu au unde dormi sau ce mânca, aşa că unii dintre ei încep să cerşească sau să fure.

În timpul raidurilor poliţiei, minorii sunt surprinşi în stradă şi amplasaţi în Serviciul de plasament de urgenţă din cadrul Direcţiei municipale pentru protecția drepturilor copilului. Anul trecut, 147 de copii au fost plasaţi în grija statului. Unii dintre ei fug din centru şi de 20 de ori într-un an.

Actualmente, 97 de nume figurează în statistica poliţienească la compartimentul „Persoane dispărute fără urmă".

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

tineret , dispariție , cautare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1985
Populația:
476 locuitori

Clișova Nouă este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Clișova Nouă a fost întemeiat în anul 1985.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.