|
Serviciile speciale ale Moldovei vor avea propriul cod
Consiliul Europei va propune țărilor europene să elaboreze propriul cod – „Intelligence Сodex" pentru serviciile lor speciale și alte organe care practică activitate de contraspionaj și participă la interceptarea informației din canalele interne și externe de comunicații. În afară de aceasta, se propune instituirea interzicerii directe a urmăririi în scopuri politice, economice și diplomatice.
După cum menționează Alexei Marciuc, expert regional al Fundației canadiene SecDev Foundation, director al Institutului de politici informaționale, astăzi pretutindeni se acordă atenție sporită problemelor securității în internet în contextul respectării drepturilor utilizatorilor și protecției informației personale.
Potrivit lui, cod vor fi expuse regulile de care trebuie să se ghideze serviciile speciale la combaterea criminalității, terorismului și manifestărilor de extremism. Codul reglementează problemele interacțiunii dintre organele competente ale diferitor țări, precum și va permite schimbul exclusiv de date, obținute cu ajutorul măsurilor legale și doar în scopurile pentru care au fost colectate.
Inițiativa privind elaborarea codului este inclusă în recomandările privind problemele urmăririi și protecției informației personale, care au fost examinate săptămîna trecută la sediul Consiliului Europei de la Strasbourg. Dezbaterile au avut loc în cadrul Comitetului consultativ al Convenției privind protecția persoanelor private în ceea ce privește prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal.
„La ședința Comitetului consultativ a fost, de asemenea, examinată necesitatea ridicării nivelului de protecție a informației personale a cetățenilor. Consiliul Europei propune amendamente la legislație, care nu vor permite fiecărei țări să interpreteze normele curente de drept în mod propriu, deseori contrar practicii europene și internaționale. Moldova nu trebuie să stea deoparte de la dezbateri, deoarece această problemă este la fel de actuală și pentru ea", spune Alexei Marciuc.
Expertul SecDev Foundation crede că deciziile în acest domeniu trebuie să aibă un caracter mai deschis, să devină obiect de dezbateri publice. Potrivit lui, în cazul urmăririi activității în rețea și informaționale, justificate prin necesitatea de a preveni eventuale crime, viața privată a omului nu trebuie să devină obiect al potențialelor amenințări.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1605
- Populația:
- 361 locuitori
Dămăşcani este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 361 de locuitori. Satul Dămășcani a fost menționat documentar în anul 1605.
Comentarii
(0)