16 decembrie 2015, 12:10 Realitatea moldovenească views 5173
Agricultorii moldoveni au nevoie de certificare internațională pentru a fi mai competitivi pe piața UE
16 decembrie 2015, 12:10 Realitatea moldovenească views 5173

Agricultorii moldoveni au nevoie de certificare internațională pentru a fi mai competitivi pe piața UE

„Producătorii care dețin o certificare internațională devin mai credibil în fața unui partener din UE", a declarat directorul executiv al Asociației Businessului European (EBA) Moldova, Mariana Rufa, marți, la conferința „Siguranță alimentară îmbunătățită: crearea oportunităților pentru afaceri".

Potrivit agenției „INFOTAG", Mariana Rufa a spus că „în contextul accesului mărfurilor pe piața UE, standardele de calitate și tot ce ține de procesul de management, procesul de producere, ceea ce în final confirmă calitatea produsului, este de fapt un pașaport pentru produsul din RM".

„Acel producător care deține un certificat internațional devine mai credibil în fața unui partener din UE. Sperăm ca agenții economici vor colecta informația necesară și vor aplica la aceste companii pentru a obține certificatele internaționale", a spus Rufa.

Potrivit spuselor sale, „agenții economici din Moldova sunt liberi să aleagă compania de certificare dorită. În RM sunt prezente câteva companii internaționale de acest gen, unde agenții aconomici pot depune documentele. Un exemplu ar fi compania SGS- Certification din Elveția, care eliberează certificatul GlobalGAP în domeniul agriculturii".

„Procedura de eliberare a certificatului internațional poate dura până la 3 ani. Agentul economic trebuie să întrunească toate condițiile necesare, cum ar fi îmbunătățirea managementului, perfecționarea procesului de producere etc. La rândul său compania întreprinde și ea un rând de măsuri, cum ar fi verificarea solului, a puieților plantați, modul de irigare" a spus Rufa.

Managerul regional pentru UE și Republica Moldova din cadrul Corporației Financiare Internaționale (CFI), Ana-Maria Mihăescu, a menționat că „exporturile Republicii Moldova către UE au crescut considerabil în acest an, climatul investițional din RM are bazele bine formate".

„În RM ca și în regiune, CFI este cunoscută pentru investițiile sale în agricultură, sector pe care îl considerăm primordial pentru perspectivele de creștere economică în RM, unde agricultura contribuie cu peste 20% la PIB. Prin acest seminar și prin activități de acest gen vrem să îmbunătățim climatul investițional și să sprijinim agricultura RM să devină una sustenabilă sau cu un acces mai ridicat pe piețele europene și alte piețe internaționale", a spus Mihăescu.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

agricultura , fermieri , piata , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
364 locuitori

Izvoare este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Orhei şi la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.