|
Veteranii războiului de pe Nistru: Patriotismul trebuie educat în şcoli
Ca să dezvolte o stare de responsabilitate, patriotismul trebuie educat în şcoli şi alte instituţii ale statului. Opiniile aparţin veteranilor războiului de pe Nistru şi au fost expuse în cadrul unei mese rotunde care a reunit toate asociaţiile reprezentative din ţară. Cei care au luptat în războiul de pe Nistru sunt îngrijoraţi de faptul că tânăra generaţie nu cunoaşte nimic despre războiul din 1992.
„Cred că începând cu administrația locală şi terminând cu preşedintele toţi trebuie să ne ocupăm de educarea în stil patriotic a generaţiilor care vin. La noi cine e erou? Hoţul în lege e erou, persoane care au muli bani şi au făcut nimic pentru ţara asta", s-a arătat indignat fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan.
"Această disciplină ar trebui să includă ore în cadrul instituţiilor de învăţământ unde se petrec întâlnirile cu veteranii de război pentru a studia arta militară pentru a cunoaşte trecutul și istoria noastră", susține viceministrul în exercițiu al Apărării, Alexandru Cimbriciuc.
Inițiativa este susţinută şi de preşedintele Confederaţiei Veteranilor de Război, Vasile Puiu, cel care a luptat în 1992 pentru integritatea ţării. El a menţionat că de datoria veteranilor ţine promovarea spiritului patriotic. Educarea militaro-patriotică trebuie să înceapă neîntârziat.
„Vrem să revenim la acea doctrină de educaţie militaro-patriotică. Am trecut în revistă numărul de tineri care nu sunt acoperiţi și se află într-un spaţiu invizibil. Trebuie să ne focusăm pe această categorie pentru că ei vor creşte şi în scurt timp și ne vor decide soarta", a opinat Simion Carp, rectorul Academiei De Poliţie „Ștefan cel Mare".
Veteranii spun că vor solicita Guvernului să introducă în şcoli educaţia militaro-patriotică. Ei și-au propus să editeze și o carte despre conflictul armat din 1992.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 14931 locuitori
Făleşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Făleşti. Amplasat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, oraşul Făleşti este situat la o distanţă de 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14 931 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din anul 1429, prin care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun întăreşte dreptul de stăpînire asupra unor sate, printre care şi cel unde trăia Ion Falevici.
Comentarii
(0)