05 noiembrie 2015, 14:15 Realitatea moldovenească views 6652
Simplificarea procedurii de traversare a frontierei moldo-ucrainene
05 noiembrie 2015, 14:15 Realitatea moldovenească views 6652

Simplificarea procedurii de traversare a frontierei moldo-ucrainene

Moldova şi Ucraina au semnat miercuri două acorduri de cooperare transfrontalieră pentru simplificarea şi accelerarea procedurii de traversare a frontierei comune.

Potrivit agenţiei „INFOTAG", conform datelor Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Primul acord prevede stabilirea controlului comun la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Pervomaisc-Kuciurhan şi va permite transportul prin acest PTF a bunurilor accizabile și non-accizabile pentru import, export și tranzit prin Transnistria. Acest acord va economisi timpul şi banii întreprinzătorilor, eliminând necesitatea de a schimba itinerarul prestabilit pentru oricare bunuri, inclusiv, alcool și tutun, înconjurând această parte a frontierei și, de asemenea, eliminând dubla vămuire la Chișinău și Tiraspol.

Pe termen lung, acordul ar trebui să contribuie la redeschiderea coridoarelor internaționale de transport prin Transnistria.

Cel de-al doilea acord, cu privire la schimbul automat de date privind trecerea frontierei moldo-ucrainene, va spori securitatea prin creșterea transparenței cu privire la circulația vehiculelor și a mărfurilor peste frontiera dată. De asemenea, acest acord ar putea elimina obligaţia cetăţenilor străini, care intră în Transnistria, de a-şi înregistra şederea la autorităţile responsabile de managementul migraţiei din Moldova, evitând necesitatea de a merge la linia administrativă în partea de vest a Transnistriei.

Semnarea acordurilor a avut loc în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM).

Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a declarat că „EUBAM este o parte importantă a eforturilor UE de a ajuta cele două țări la implementarea Acordurilor sale de Asociere cu UE şi Zonelor de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător".

„UE a apreciat mult ceea ce au realizat până acum serviciile partenere în acest sens, dar am menționat că există în continuare un volum mare de lucru. Sunt convins că acesta poate fi realizăt cu succes, dacă vom lucra împreună", a spus el.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a subliniat că „contribuția EUBAM la soluționarea problemei transnistrene consolidează cooperarea între Chișinău și Tiraspol pe o serie de aspecte practice, cum ar fi cele vamale, comerciale, de transport și cooperarea în domeniul aplicării legii, care sunt esenţiale pentru susținerea dezvoltării și securității regionale".

Viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Daniela Cujbă, a spus că „în zece ani de la lansarea EUBAM, Misiunea a contribuit la implementarea managementului integrat al frontierelor la frontiera moldo-ucraineană".

„Ministerul va susţine în continuare inițiativele practice ale EUBAM, care aduc beneficii concrete pentru ambele țări în calea integrării lor europene", a spus ea.

Șeful adjunct al Direcției UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Volodymyr Bachynsky, a spus că „Ucraina îşi doreşte o cooperare mai profundă cu EUBAM, în conformitate cu noile provocări și priorități, cum ar fi ZLSAC, care intră în vigoare la 1 ianuarie".

„De asemenea, Ucraina îşi doreşte ca EUBAM să ofere asistență în combaterea contrabandei și îmbunătățirea măsurilor de executare", a conchis viceministrul.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

frontiera , Moldova , Ucraina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
2233 locuitori

Şişcani este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Drojdieni și Şişcani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2233 de oameni. Satul Șișcani a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.