|
Cum trebuie de ales peletele și brichetele? În Moldova aceste mărfuri nu sînt certificate
În ultimul timp de o popularitate tot mai mare se bucură cazanele care funcționează în bază de biomasă. Însă această producție deocamdată nu este certificată în Republica Moldova, de aceea pentru consumatori este important de nu dat greș atunci cînd fac asemenea cumpărături. În ajunul demarării sezonului de încălzire, proiectul „Energie și biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană, a prezentat un șir de recomandări referitoare la aceea cum poate fi verificată calitatea biocombustibilului cu mijloace proprii, care sînt la îndemînă, informează NOI.md.
În perioada premergătoare sezonului de încălzire, Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană, prezintă recomandări de testare a calităţii biocombustibilului prin instrumente accesibile fiecăruia. Urmaţi aceşti paşi pentru a fi siguri că achiziţionaţi brichete şi pelete de calitate şi adecvate tipului de cazan pe biomasă instalat în casa Dvs.
Recomandări pentru verificarea calităţii peleţilor:
- Puneţi o cantitate mică de pelete într-un pahar cu apă. Peletele bun își va păstra forma pentru o perioadă mai lungă. Dacă peletele se dizolvă imediat în apă, atunci calitatea acestuia este îndoielnică.
- Peletele calitativ este neted şi dur la atingere.
- Peletele care se fărâmiţează la atingere are umiditate mare şi va avea eficienţă redusă la ardere.
- Peletele calitativ lasă maxim 4% de cenușă după ardere. Cenuşa rămasă este un bun fertilizator pentru plante. Volumul mare de cenuşă rămas după ardere denotă calitatea proastă a peletelui.
Recomandări pentru verificarea calităţii brichetelor:
- Lăsaţi brichetele pentru câteva minute în apă. Un brichete bun se va lăsa la fundul vasului şi se va dizolva mai greu. Brichetele cu densitate mică va pluti la suprafață şi se va dizolva uşor.
- Aruncaţi brichetele jos. Dacă se face uşor bucăţi, atunci are densitate mică şi va trebui să puneţi o cantitate mai mare pentru a avea căldura dorită.
- Un brichete mai puțin dens conține o cantitate mai mică de energie: arde mai repede şi degajă mai puţină căldură.
- Brichetele calitativ lasă maxim 6% cenuşă după ardere. Brichetele ce lasă multă cenuşă are capacitate calorică mică.
- Dacă evacuarea cenușii se face mai des de o dată la 4 zile, calitatea combustibilului poate fi motiv de îngrijorare.
Alegerea biocombustibilului calitativ şi adecvat tipului de cazan pe biomasă sunt precondiţii cheie pentru funcţionarea eficientă a centralelor termice pe biomasă.
Puterea calorică a biocombustibilului şi, respectiv, preţul acestuia variază în funcţie de sursa de biomasă din care este produs:
Brichete/pelete cu umiditate de maxim 10% | Putere calorică brută (Mj/kg) |
Coji de nucă | 20 |
Coji de floarea soarelui | 19 |
Rumeguş de lemn | 18 |
Paie | 15 |
Precizăm că Republica Moldova nu are, deocamdată, un laborator de testare a biocombustibilului, deşi certificarea acestuia este obligatorie începând cu ianuarie 2015 conform Hotărârii de Guvern nr. 1070 din 27.12.2013. Autorităţile identifică în prezent soluţii pentru crearea primului laborator de testare a calităţii brichetelor şi peletelor produse în R. Moldova, ele beneficiind de sprijinul partenerilor de dezvoltare în acest scop.
Proiectul Energie şi Biomasă va achiziţiona din fonduri europene echipament modern de testare a calităţii biocombustibilului solid (brichete, pelete) produs în R. Moldova. Echipamentul urmează să fie achiziţionat până la sfârşitul anului în curs, în cadrul unui tender internaţional lansat de Proiectul Energie şi Biomasă.
Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1502
- Populația:
- 905 locuitori
Rezina este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 112 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 905 oameni. Satul Rezina a fost menționat documentar în anul 1502.
Comentarii
(0)