|
Cesiul-137 s-a aflat în centrul Chișinăului circa 16 ani
Substanța radioactivă Cesiu-137, care a fost găsită la sfîrșitul lunii septembrie, în centrul Chișinăului, s-a aflat acolo timp circa 16 ani, a declarat, marți, la ședința Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, Ionel Balan.
Anunțul despre descoperirea substanței radioactive a fost făcut la 21 septembrie. După cum s-a dovedit însă un angajat al Agenției descoperise cu două zile înainte că fondul radioactiv depășește norma stabilită.
"Ajungînd cu echipamentul special la fața locului, au fost efectuate măsurările, care au demonstrat depășirea normei de zeci de ori, iar în anumite zone − aproape de o mie de ori", a spus Balan.
Potrivit spuselor lui, în timpul anchetei s-a stabilit că a fost descoperită o sursă radioactivă deschisă, nu una sigilată. Balan a subliniat că în Europa nu au mai fost înregistrate asemenea cazuri.
"Probabil, substanța a fost aruncată de cineva. Organele de drept trebuie să stabilească proveniența materialului radioactiv. Ca urmare a proceselor de coroziune a fost pierdută ermeticitatea și Cesiul-137 a ajuns în sol. Acest lucru s-a întîmplat în urmă cu aproximativ 16 de ani. Atunci, proprietarul a folosit acest pămînt pentru grădina sa", a mai spus Balan.
Directorul adjunct al Agenției a subliniat că conform unei alte versiuni, în anii 1998-1999, la Bălți și la Uzina de beton armat de la Chișinău, în apropiere de locul, unde a fost depistat solul contaminat au fost comise furturi ale Cesiului-137.
"Între acestea și alte evenimente există legătură. În perioada anilor 2000-2003 la Uzina de la Râbnița au avut loc incidente cu topirea unor substanțe radioactive: cesiul și cobaltul au fost amestecate cu alte metale. Probabil, că pe locul unde a fost găsit acum cesiul s-a aflat cîndva un punct de depozitare al fierului uzat ilegal. Este posibil că cineva a luat recipientul, în care era păstrat cesiul și cobaltul, iar odată ce recipientul era foarte greu, a decis să-l vîndă, iar substanța chimică lăsată fără protecție, a ajuns să polueze solul. Aceasta este singura explicație logică a faptului cum de a fost posibilă contaminarea la o scară atît largă", a menționat Balan.
Tot el a spus că pînă în prezent au fost preluate opt mostre de sol, care au arătat că zona este acum sigură, nu prezintă vreun pericol și că poate fi adus alt pămînt.
Potrivit șefului adjunct al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Alexandru Oprea, s-au excavat 100-120 de metri cubi de pămînt contaminat.
De la începutul activității Agenției au fost depistate circa 150 de surse radioactive nedeclarate, care nu au fost incluse în registrul obiectelor radioactive.
Directorul adjunct al Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice a adăugat că în Republica Moldova există un loc special, în care sînt stocate deșeurile radioactive cu respectarea tuturor standardelor de siguranță, într-acolo a fost dus și depozitat pămîntul contaminat excavat.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1614
- Populația:
- 656 locuitori
Roşietici este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Roşieticii Vechi, Roşietici și Cenuşa. Satul Roșietici este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Roșietici a fost atestat documentar în anul 1614.
Comentarii
(0)