|
Fermierii moldoveni protestează în faţa clădirii Ministerului Finanţelor
Reprezentanţii sectorului agricol cer de la stat repartizarea echitabilă a compensaţiilor pentru pierderea pieţei ruse.
Fermierii moldoveni au ieşit marţi la o acţiune de protest în faţa clădirii Ministerului Finanţelor din capitală. Ei au cerut ca repartizarea mijloacelor pentru compensarea pagubelor provocate de pierderea pieţei ruse să se facă pe principii echitabile.
Organizatorii pichetării sunt asociaţiile agricole UniAgroProtect şi Moldova Fruct.
Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a subliniat că 116 întreprinderi agricole încă nu şi-au primit compensaţiile. El a precizat că au avut de suferit în mod special proprietarii de livezi, care deţin câte aproximativ 15 hectare de plantaţii şi la care nu şi-au primit banii în sumă totală de 45 de milioane de lei.
„Ultima întâlnire cu premierul a arătat că poziţia guvernului vizavi de problemele noastre nu ne este convenabilă. Iată de ce am ieşit la acest protest. Cum vom proceda în continuare, va depinde de reacţia autorităţilor la acţiunile noastre; vom vedea dacă ne vor merge sau nu în întâmpinare", a declarat Slusari pentru Sputnik.
Anterior, premierul Valeriu Streleţ ar fi promis că fermierii îşi vor primi compensaţiile în octombrie curent, după ce în ţara noastră va veni o misiune a Fondului Monetar Internaţional.
Anul trecut, Rusia a stabilit o serie de restricţii la importul de produse agricole din Republica Moldova. Până atunci, aproximativ 90 la sută din produsele agricole din ţara noastră erau orientate spre piaţa rusă. Guvernul de la Chişinău a decis să acorde compensaţii pentru pierderile suportate de fermieri din cauza acestor restricţii, dar suma de 160 de milioane de lei care a fost alocată în acest scop nu a fost suficientă, iar cei 1,5 milioane de dolari ce ar fi trebuit să ajungă la fermierii moldoveni din partea Băncii Mondiale, de asemenea nu au mai fost alocaţi.
În discuţia cu corespondentul Sputnik, Slusari a ţinut să menţioneze că UniAgroProtect vede câteva scenarii pentru derularea ulterioară a evenimentelor: continuarea protestelor, renunţarea la proteste şi începerea negocierilor cu autorităţile, crearea unei mişcări politice a agricultorilor sau aderarea la actuala platformă civică „Demnitate şi Adevăr", care pregăteşte proteste ample pentru data de 6 septembrie.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1471
- Populația:
- 996 locuitori
Poiana este un sat şi comună din raionul Soldăneşti. Poiana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 10 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 996 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Poiana datează din anul 1471.
Comentarii
(0)