12 august 2015, 16:42 Realitatea moldovenească views 7826
80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a 350 km de drumuri din Moldova
12 august 2015, 16:42 Realitatea moldovenească views 7826

80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a 350 km de drumuri din Moldova

Banca Mondială va aloca Republicii Moldova 80 de milioane de dolari pentru reabilitarea a 350 km de drumuri locale și raionale în termen de 5 ani. Acordul respectiv de creditare urmează să fie semnat în octombrie 2015, după care va fi ratificat de Parlamentul RM. La această înțelegere s-a ajuns în cadrul întrevederii ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drmurilor, Iurie Chirinciuc, cu membrii delegației Băncii Mondiale condusă de Simon Ellis, șeful grupului Băncii Mondiale pentru Programul în domeniul transporturilor, informează NOI.md.

Potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drmurilor, Iurie Chirinciuc a subliniat importanța deosebită a acestui proiect, care va asigura legătura dintre drumurile locale și raionale cu cele naționale. Prin intermediul acestui program de investiții va crește calitatea drumurilor locale, iar odată cu aceasta va crește și calitatea vieții locuitorilor din mediul rural. „Deși acest proiect de finanțare este planificat pentru o perioadă de 5 ani, este foarte important să creștem capacitatea noastră de executare a acestuia într-un termen mai restrîns, fapt ce ne va permite demararea altor proiecte de reabilitare a infrastructurii", a menționat ministrul.

La rîndul său, Simon Ellis a subliniat importanța întreținerii infrastructurii reabilitate. În acest sens, oficialul Băncii Mondiale a invocat necesitatea desfășurării, în termen, a lucrărilor planificate de întreținere a drumurilor. Pe lîngă alocarea surselor necesare pentru întreținerea drumurilor a mai fost menționată necesitatea înăspririi controlului asupra modului în care sînt exploatate aceste drumuri.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a menționat că pentru a crește controlul modului de exploatare a obiectivelor de infrastructură sînt inițiate mai multe inițiative legislative de modificare și completare a Codului transporturilor rutiere și a Codului contravențional, inițiative care vor contribui la responsabilizarea transportatorilor și vor prelungi ciclul de viață a traseelor reabilitate, îmbunătățind siguranța traficului rutier.

Iurie Chirinciuc a mai menționat necesitatea asigurării transparenței modului de utilizare a fondului rutier și a efectuării lucrărilor de întreținere a drumurilor în termen.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1569 locuitori

Cioropcani este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stolniceni, Bulhac și Cioropcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1569 de oameni. Satul Cioropcani a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.