10 august 2015, 12:27 Realitatea moldovenească views 7079
Autorităţile vor învăţa părinţii cum să-şi educe copiii
10 august 2015, 12:27 Realitatea moldovenească views 7079

Autorităţile vor învăţa părinţii cum să-şi educe copiii

Ministerul Educaţiei vrea să adopte o strategie prin care să înveţe părinţii din Moldova să-şi educe corect copii. Oficialii consideră că actualele practici sunt depăşite, iar unele informaţii pe care adulţii le primesc de la prieteni sau le citesc pe internet nu sunt întotdeauna veridice şi suficiente.

Proiectul strategiei prevede modificări ale Legislaţiei, astfel încât părinţii care nu vor avea grijă de educaţia copiilor să poată fi pedepsiţi. Totodată, va fi instituită profesia de educător parental, iar în licee, colegii şi universităţi va fi introdusă disciplina "educaţia parentală".

Proiectul strategiei vizează anii 2015-2021. La baza iniţiativei au stat mai multe cercetări care au scos la iveală date îngrijorătoare, în opinia specialiştilor.

Un studiu realizat în 2010 de către Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei arată că cele mai multe decese ale copiilor la domiciliu au loc din cauza lipsei de cunoştinţe ale părinţilor privind alimentarea şi îngrijirea micuţilor.

O altă cercetare, realizată cu suportul UNICEF, arată că 21 la sută dintre copii au cel puţin un părinte plecat peste hotare, iar cinci la sută dintre adolescenţi au ambii părinți plecaţi în străinătate.

Studiile mai demonstrează că doar o treime dintre familiile sărace au cărţi pentru copii. În acelaşi timp, taţii, în special cei din mediul rural, se implică puţin în educaţia copiilor.

Potrivit autorităţilor, o astfel de situaţie influenţează negativ dezvoltarea minorilor şi, în timp, poate ajunge până la abandon școlar şi comportamente anti-sociale.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
44 locuitori

Semionovca este un sat din cadrul comunei Mingir, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 58 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 44 de locuitori. Satul Semionovca a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.