15 iulie 2015, 14:14 Realitatea moldovenească views 6805
Noile tarife la energia electrică şi gazul natural vor fi examinate într-o şedinţă publică
Foto: bigmir.net
15 iulie 2015, 14:14 Realitatea moldovenească views 6805

Noile tarife la energia electrică şi gazul natural vor fi examinate într-o şedinţă publică

Solicitările de aprobare a noilor tarife prezentate anterior de către operatori vor fi examinate într-o şedinţă publică pe 17 iulie, anunţă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). La ședință sînt invitați reprezentanții societății civile, asociațiilor de protecție a consumatorilor, mass-media, experți în domeniul energetic, alte persoane interesate, informează MOLDPRES.

Gas Natural Fenosa a cerut scumpirea energiei electrice „cu cel puţin 50 la sută". Compania a explicat cererea de majorare a tarifului prin deprecierea considerabilă a monedei naţionale şi acumularea de datorii din cauza neajustării la timp a acestuia. La stabilirea tarifului la energia electrică în mai 2012 a fost luat în calcul un curs de schimb de 11,83 lei pentru un dolar. Cotaţia oficială anunţată de Banca Naţională a Moldovei este în prezent de peste 18,8 lei pentru un dolar. Întreprinderile de stat RED Nord-Vest și Red Nord solicită majorarea tarifelor cu 60 la sută.

La 13 martie 2015 Moldovagaz a depus la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică solicitarea de creştere a tarifelor pentru gazele naturale cu 48 la sută, pînă la o medie de 8386 de lei pentru o mie de metri cubi. În trimestrul doi Republica Moldova a importat gaze naturale din Federaţia Rusă la preţul de 252,2 dolari pentru mia de metri cubi, cu aproape 60 de dolari mai puţin decît în primele trei luni ale anului. Preţul de import al gazului în trimestrul IV al anului trecut a fost de 376 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Tarifele la energia electrică trebuie corectate treptat, iar majorarea bruscă, cum o cer distribuitorii, este inadmisibilă, consideră viceministrul Economiei Valeriu Triboi. Într-un comunicat al Ministerului Economiei s-a menţionat totodată că cerințele de ajustare a tarifelor la energia electrică și gazele naturale parțial sînt justificate.

ANRE a declarat că la examinarea noilor tarife reglementate la energia electrică se va ghida de principiul „eficienţă maximă la costuri minime" pentru toţi operatorii care au solicitat aprobarea noilor tarife la energia electrică.

În a doua jumătate a lunii martie curent ANRE a organizat trei audieri publice pe marginea solicitărilor de aprobare a noilor tarife reglementate la energia electrică şi la gazele naturale parvenite de la companiile RED Union Fenosa, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, Moldovagaz, RED Nord şi RED Nord-Vest. În acest răstimp specialiştii ANRE „au examinat şi verificat cu meticulozitate toate materialele şi calculele prezentate de operatori", precizează Serviciul de presă al ANRE.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
3615 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Horeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ialoveni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3615 oameni. Satul Horești a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.