05 mai 2015, 15:46 Realitatea moldovenească views 8899
Moldovenii pot să obţină pensii de la guverne străine
Foto: evz.ro
05 mai 2015, 15:46 Realitatea moldovenească views 8899

Moldovenii pot să obţină pensii de la guverne străine

Autorităţile moldoveneşti au încheiat, până în prezent, zece Acorduri Internaționale privind securitatea socială, care permit moldovenilor să obţină pensii şi alte alocaţii sociale dacă au fost angajaţi legal peste hotare.

Până în prezent, numărul oficial al acestor cetăţeni este de 200.

Guvernul Republicii Moldova a încheiat acorduri privind securitatea socială cu autorităţile din Bulgaria, România, Portugalia, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia şi Ungaria.

Fedorina Chirilenco din satul Susleni, raionul Orhei, a locuit și a muncit în orașul Surgut din Rusia. Fedorina a fost angajată la o centrală electrică pentru mai mult de 20 de ani.

"Am construit o electrocentrală. Am îndeplinit mai multe tipuri de munci şi, dacă trebuia, lucram şi ca şofer", spune femeia.

Acum nouă ani, femeia s-a pensionat. Autorităţile Federaţiei Ruse îi plătesc o pensie de 20.000 de ruble, echivalentul a 7.000 de lei moldoveneşti: "Primesc o dată în an pensia, o transferă pe card. Şi aici la magazin mă duc şi plătesc cu cardul."

Precizăm că, în Republica Moldova, vârsta de pensionare pentru bărbaţi este de 62 de ani, iar pentru femei - 57 de ani.

Stagiul de cotizare necesar obţinerii dreptului la pensie este de 31 de ani, dar va creşte anual cu 6 luni, până la 35 de ani.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , pensie , acord

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
2050 locuitori

Cuconeştii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Cuconeştii Noi şi Cuconeştii Vechi. Satul este amplasat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ, la 33 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constitue 2050 locuitori. Satul Cuconeştii Noi a fost întemeiat în anul 1870. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.