04 martie 2015, 19:00 Realitatea moldovenească views 10189
Fostul șef al Serviciilor Secrete ale Israelului
04 martie 2015, 19:00 Realitatea moldovenească views 10189

Fostul șef al Serviciilor Secrete ale Israelului "Nativ" efectuează o vizită în Moldova

Astăzi, la Chişinău, se va desfăşura o reuniune deschisă cu Jacob Kedmi, expert militar și politic, fost șef al Serviciilor Secrete ale Israelului "Nativ".

Tema întîlnirii: "Războaiele geopolitice. Țările la intersecția dintre culturi ‒ "monede de schimb" a marii politici".

Organizatorul evenimentului Institutul de Studii Diplomatice, Politice şi de Securitate. (IDPS), Republica Moldova.

Din interviul acordat în anul 2004 lui Iurie Koşarovschi:

"Jacob Kedmi a decis să emigreze independent în Israel; a fost primul care fără să aibă rude în Israel, a depus documentele la Moscova pentru a emigra; primul a renunțat la cetățenia sovietică și a reuşit să facă acest lucru public într-un ziar american de top; a fost primul care a plecat din Moscova; a fost primul care a făcut greva foamei în fața clădirii ONU; s-a pronunţat vehement împotriva politicii "diplomației calme" a Israelului și a SIS "Nativ" față de Uniunea Sovietică, împotriva cenzurii în ce priveşte emigrarea din URSS; în 1978 s-a alăturat SIS "Nativ"-ului, a trecut prin toate treptele ierarhice și în anul 1992 a devenit şef al acestei organizaţii".

Din prefața la cartea lui Jacob Kedmi "Războaiele sortite eşecului", scrisă de fostul director al "Mossad" Efraim Halevy:

"Istoria vieții și luptei personale a lui Jacob Kedmi se împleteşte cu evenimente majore din viața Statului Israel și a poporului evreiesc în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Uneori el a fost participant de rînd al evenimentelor, care a dat dovadă de o apreciere critică şi destul de acută, iar, uneori, el însuşi apare în calitate de iniţiator al evenimentelor. Datorită abilităților sale și a calităților personale unice, el a ajuns să ocupe cea mai înaltă funcție în stat, conducînd sistemul de stat, scopul și semnificația căruia a fost să asigure plecarea evreilor din fosta Uniune Sovietică în Israel".

Din articolul lui de Boris Kunin „Războaiele nesortite eşecului ale lui Jacob Kedmi":
"În anul 1978, la recomandarea prim-ministrului Menachem Begin aţi ajuns în cadrul Serviciului "Nativ". Unele surse numesc această organizație "Biroul de Relații cu Evreii din CSI și Europa de Est", alții ca fiind unul dintre cele mai secrete servicii speciale din Israel. Adevărul, cum se întîmplă adesea, este pe undeva pe la mijloc? Sau au dreptate şi unii și ceilalţi?

‒ Au dreptate și unii şi alţii. În privinţa confidenţialităţii sporite... Cînd a fost posibil să menţionăm deja "Mossad"-ul, "Nativ" se afla ca şi mai înainte sub interdicţie. Denumirea acestui serviciu secret a fost făcută publică accidental, ca urmare a defăimării ministrului de Finanțe la începutul anilor 1990. Motivul menţinerii confidenţialităţii sporite, consta în faptul că noi lucram împotriva intereselor Uniunii Sovietice și ale ţărilor Europei de Est, care vedeau contactele noastre cu evreii din țările lor și mutarea acestora în Israel drept o amenințare serioasă la adresa securității sale și a intereselor lor naționale ...

În ceea ce privește operațiunile concrete și denumirea acestora, este rodul imaginației acelora care au compus nota informativă. Evreii din România emigrau în baza acordului dintre "Nativ" și Serviciul de Informaţii şi Securitate a României (Securitatea). Conform acestui acord, România primea comision pentru fiecare solicitant care emigra în Israel în funcție de vîrsta, profesia și gradul lui ştiinţific. În medie, de la 2500 pînă la 10 000 dolari SUA pentru fiecare adult. Este puțin probabil ca această taxă să poată fi calificată drept "mită" ...

Cuvinte cheie:

Moldova , Israel

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
499 locuitori

Fedoreuca este un sat din cadrul comunei Ciocîlteni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Orhei și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 499 de oameni. Satul Fedoreuca a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.