|
Experţi: Prăbuşirea leului este favorizată de factori de decizie din sistemul bancar
Leul moldovenesc se află în cădere liberă, iar unii factori de decizie din sistemul bancar favorizează fenomenul. Concluzii în acest sens au fost formulate de participanţii emisiunii de la postul public „Radio Moldova", citat de IPN.
Gheorghe Costandachi, expert în economie, oferă prognoze pesimiste privind stabilitatea monedei naţionale. „Republica Moldova nu este o ţară producătoare, nu avem surplus de producţie şi nu se poate conta în condiţiile actuale pe stabilitatea leului. Economia moldovenească depinde mult de cea a Federaţiei Ruse, care este în recesiune. Embargourile asupra importului de fructe moldoveneşti au afectat în proporţie de cel mult 8 la sută exporturile noastre. Dar avem produse industriale care le importăm pe piaţa rusă, iar din cauza situaţiei de acolo, volumul acestor importuri s-a diminuat. Iar orientarea acestor produse pe piaţa europeană este practic imposibilă, deoarece nu ating parametrii de calitate. În aceste condiţii nu putem să ne aşteptăm decât la o depreciere în continuare a monedei naţionale", a precizat expertul.
Costandachi a mai declarat că pe lângă şocurile externe, care au provocat deprecierea leului moldovenesc, mai există şi un şir de factori interni. „Ceia ce se întâmplă acum în sistemul bancar moldovenesc nu putea să nu se răsfrângă asupra stabilităţii leului. În sectorul bancar există centre de influenţă care provoacă deficit de valută. Este logică şi ipoteza că leul a început să cadă după furtul de la Banca de Economii, deoarece a fost nevoie de procurarea unei sume mari de valută forte de pe piaţa moldovenească pentru a face posibilă scoaterea banilor din ţară", a punctat expertul.
Un alt expert în economie, Viorel Gârbu, a declarat că o cauză a deprecierii monedei naţionale mai este şi emisia de monedă fără acoperire valutară. „Banca Naţională a pus în circulaţie peste 4 mlrd de lei noi fără acoperire valutară. Guvernatorul BNM trebuia să intervină, dar a făcut-o prea târziu şi ineficient", a conchis expertul.
La începutul acestei săptămâni, fostul Premier, Ion Sturza, a declarat că asistăm la o nouă „MEGA AFERĂ" în sistemul bancar, protejată de Banca Naţională. Omul de afaceri a menţionat că BNM a încercat în mod artificial să acopere gaura creată în sistemul bancar, printr-o emisie de 21 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 25% din Produsul Intern Brut. Din cauza acţiunilor responsabililor de la BNM, ne aşteaptă o creştere drastică a inflaţiei.
Anterior, şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat că actualul curs al leului reprezintă efectul implicit al situaţiei de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, bănci în care ar fi pompaţi bani mulţi din rezervele Băncii Naţionale.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1639
- Populația:
- 1240 locuitori
Hristici este un sat şi comună din raionul Soroca. Hristici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1240 de oameni. Satul Hristici a fost menționat documentar în anul 1639.
Comentarii
(0)