|
Foto: tv7.md |
Tot mai mulţi ucraineni solicită azil în Moldova (VIDEO)
Tot mai mulţi refugiaţi ucraineni cer azil în Moldova. Numărul lor a crescut de două ori, în ultimele 4 luni. Astfel, potrivit şefei Direcţiei refugiaţi, în prezent, 110 familii venite din Lugansk şi Doneţk au cerut azil de la autorităţile din Moldova. Ei au părăsit Ucraina din cauza conflictelor şi pericolului din ţara lor.
Ecaterina Silvestru, şefa direcţiei Refugiaţi, biroul de Migraţie şi Azil: «Dacă luăm cifra din luna septembrie, erau 70 de persoane, acum sunt 110. Dar cifra a fost mai mare, pur şi simplu o parte sau repatriat şi s-au stabilit cu traiul în alte zone ale Ucrainei».
Refugiaţii sunt plasaţi într-un centru special sau la rudele lor. La Centru de cazare din Chişinău sunt cazate 42 de persoane, iar jumătate sunt ucraineni. Printre ei este şi Iana cu fiica ei Irma, cazate în urmă cu 3 luni. De frica conflictului din ţara lor, acestea şi-au lăsat casa, familiile şi prietenii din Doneţk şi au venit în Moldova. Ele spun că aici au fost primite foarte bine.
Iarma, refugiată din Doneţk, Ucraina: «După ce am plecat din Doneţk şi am venit aici, în primele 2-3 luni ne speriam de orice sunet. Dacă undeva se auzeau focuri de artificii, intram în panică şi căutam mereu unde să ne ascundem, în baie ori sub pat. Acum este foarte bine».
Iana, refugiată din Doneţk, Ucraina: «La noi situaţia este foarte grea pentru a trăi. Nu este de lucru, nu avem posibilitate pentru a primi bani, pensie, nimic. Dar avem copii care trebuie crescuţi. Noi ne străduim să supravieţuim şi atât. Căutăm aici ceva de lucru, învăţăm limba română. Ne place aici, cultura oamenii. Ne străduim să ne integrăm în societate».
Pe Igor l-am găsit la bucătărie, îşi pregătea prânzul. Bărbatul s-a refugiat în Moldova cu întrega familie în ziua când ţara noastră sărbătoarea Ziua limbii române. De pe 31 august, se află la Centru cu soţia şi copilul lor.
Igor, refugiat din Doneţk, Ucraina: «Am ajuns aici din cauza luptelor militare de la noi, dacă nu aveam familie nu mai veneam aici, iar pentru că am familie am decis să plecăm cât mai departe. Cea mai mare dorinţă este să fie pace în lume: dacă era pace eu nu aş fi fost aici, mai bine aş veni aici în ospeţie, dar numai nu în aşa situaţie».
Chiar dacă ultima vreme a crescut numărul refugiaţilor, autorităţile susţin că Centrul dispune de locuri libere, întrucât acum doar un sfert din cele 200 sunt ocupate. Deşi precizează că întreţinerea unui refugiat impune cheltuieli destul de mari.
Ecaterina Silvestru, şefa direcţiei Refugiaţi, biroul de Migraţie şi Azil: «Cheltuielile sunt foarte mari, începând de la serviciile medicale, întreţinrea centrului, stafului nostru, asistenţa lor, cât se cheltuie prin instituţiile internaţionale, prin ONG-uri. Sumele sunt foarte mari. Nu. Nu este un semn de alarmă».
Refugiaţii cazaţi la Centrul de Cazare au acces la asistenţă medicală gratuită, pot obţine o profesie, au dreptul la muncă. În plus, aceştia primesc 670 de lei pe lună.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1483
- Populația:
- 1211 locuitori
Peticeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Satul Peticeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Călărași și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1211 oameni. Satul Peticeni a fost menționat documentar în anul 1483 cu denumirea Leucăuți.
Comentarii
(1)