13 decembrie 2014, 09:55 Realitatea moldovenească views 4024
Proiectul Energie și Biomasă Moldova va fi prelungit pe o perioadă de trei ani
Foto: moldpres.md
13 decembrie 2014, 09:55 Realitatea moldovenească views 4024

Proiectul Energie și Biomasă Moldova va fi prelungit pe o perioadă de trei ani

Proiectul Energie și Biomasă Moldova (PEBM) va fi prelungit pentru o perioadă de trei ani, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a afirmat că „acesta este un adevărat proiect de succes. Țin să aduc mulțumiri echipei proiectului pentru eforturile depuse și partenerilor străini pentru susținere, dar şi felicitări pentru rezultatele obținute".

Echipa proiectului a prezentat, în cadrul unei şedinţe de ieri, Raportul final pentru perioada de patru ani (2011–2014) de implementare a Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de UE și cofinanțat și implementat de PNUD. În context, Alexandru Ursu, managerul PEBM, a menționat că „succesul proiectului se datorează în mare parte bunei colaborări cu partenerii național şi agențiile de stat".

Datorită proiectului, în Moldova a fost creată o piață în creștere pentru tehnologiile de procesare a biomasei, ceea ce a contribuit la creșterea gradului de utilizare a surselor de energie regenerabilă, implicit la reducerea cheltuielilor de încălzire, la crearea unui mediu curat și foarte important: la conștientizarea importanței utilizării energiei regenerabile, în rîndul populației. Obiectivul principal al acestui proiect, stabilit inițial, de a contribui la crearea unui sistem mai sigur, competitiv şi durabil de producere a energiei din surse regenerabile în Republica Moldova, a fost realizat cu succes.

Nicola Harrington-Buhay, reprezentantul permanent al PNUD în Moldova, a subliniat că proiectul i-a întrecut așteptările, iar rezultatele acestuia au fost apreciate la nivel global: „Este pentru prima oară în cariera mea în care văd ca un singur proiect să atingă atîtea aspecte importante: crearea de locuri de muncă în zonele rurale, inclusiv, pentru femei, acțiuni educative în rîndul maturilor și a copiilor, crearea unor parteneriate publice-private reușite la nivel local, implicarea experților străini", a accentuat sursa citată.

Conform raportului final, în această perioadă 160 de instituții publice au fost conectate la sistemele de încălzire pe biomasă, adică cu 30 de instituții mai mult decît își propusese inițial proiectul. Peste 360 de locuri de muncă noi au fost create datorită proiectului. Totodată, proiectul a avut o comunicare eficientă la toate etapele, scopul fiind nu doar de a informa, ci și de a schimba comportamentul, mesajele principale fiind: noi risipim resursele energetice regenerabile; eficiența energetică înseamnă tehnologii noi, creare de locuri de muncă și o planetă mai curată pentru noi toți.

Comunitățile locale au fost implicate la toate etapele de implementare, pentru a spori înțelegerea importanței eficienței energetice la nivelul întregii comunități și pentru a asigura durabilitatea proiectului. Astfel, s-a lucrat atît cu profesorii, cît și cu copiii, a fost elaborată o materie opțională „Surse de energie regenerabilă" pentru clasele V-IX, iar la Academia de Administrație Publică a fost introdus modulul „Surse de energie regenerabile, biomasă și eficiență energetică". Totodată au fost organizate taberele pentru copii „Energel", unde copiii au avut parte de activități educative despre cum pot proteja mediul înconjurător.

Alexandre Darras, reprezentant al Delegației UE în Moldova, a anunțat, la finele ședinței, că s-a decis prelungirea proiectului: „Succesul și impactul proiectului a determinat extinderea acestuia pentru încă 3 ani. În această perioadă vom extinde și mai mult proiectul şi sperăm să ajungem să acoperim și regiunea transnistreană. De această dată, ne propunem să susținem sectorul privat, pentru a-l stimula să utilizeze tehnologii eficiente energetic în procesele de producție".

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Moldova , energie alternativa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1746
Populația:
1504 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Ciuhur, la o distanţă de 18 km de orașul Edineț și la 12 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1504 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1746.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.