25 septembrie 2014, 09:35 Realitatea moldovenească views 9460
Opinie: În Moldova nu sînt susținuți cei care se considera moldoveni
Foto: youtube.com
25 septembrie 2014, 09:35 Realitatea moldovenească views 9460

Opinie: În Moldova nu sînt susținuți cei care se considera moldoveni

„Nu mai sînt invitat la Chişinău, la congresele tradiţionale ale diasporei, de cînd am început să insist că sînt moldovean, şi nu român", a declarat joi, în cadrul mesei rotunde "Chestiunea etnică şi lingvistică în Moldova în contextul Acordului de asociere", președintele Asociaţiei Moldovenilor din Ucraina în regiunea Odesa, Anatol Fetescu. Evenimentul este organizat la Chişinău de Institutul American din Ucraina în cadrul Programului "IAU: Iniţiativa Parteneriatului Estic".

Potrivit agenţiei "Infotag", el a afirmat că astfel de congrese sînt organizate de autorităţile Moldovei din anul 2004 şi au devenit un fel de "punţi de comunicare" cu conaţionalii care locuiesc peste hotarele patriei etnice.

"În anul 2013, cînd am povestit la Chişinău despre aspiraţiile şi grijile cotidiene ale moldovenilor din Ucraina, discursul meu a fost primit cu nedumerire. Mi s-a propus să mă consider român", a spus Fetescu.

În opinia lui, dacă mijloacele trimise din statul vecin pentru îndobitocirea conştiinţei moldovenilor ar fi fost direcţionate sub formă de investiţii în consolidarea economiei Republicii Moldova, atunci şi o bună parte a populaţiei i-ar fi privit altfel pe ideologii de peste Prut.

"Azi, Moldova, în contextul declaraţiilor actualilor guvernanţi, tinde spre Uniunea Europeană. Foarte bine, dar de ce pătrundem acolo în postura de români? Atunci cînd francezii se întrunesc la Paris, de ce îşi aduc aminte de paginile glorioase din istoria Franţei? Iar nemţii la Berlin – ale Germaniei? De ce moldovenii întruniţi la Chişinău trebuie să vorbească despre victoriile României?", s-a arătat nedumerit Fetescu.

În viziunea lui, elita Moldovei, renunţînd la autoidentificarea sa naţională în calitate de moldoveni şi spunîndu-şi români, nu poate şi nu trebuie să caute respect în rîndul conaţionalilor.

"Mergeţi prin satele moldoveneşti – nicăieri şi nimeni nu se poziţionează drept român. Şi de aceea viitorul nostru, incontestabil, este în Uniunea Europeană, dar numai în calitate de stat independent, separat. Acordul de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este primul în acest sens", a afirmat Alexandru Fetescu.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

istoria , nationalitate , moldovenii

Comentarii

 (1)
  • #1 bear Răspunde Citează selecţia
    Золотые слова! Молдаване это не Румыны, кроме языка больше общего нет ничего!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.