17 martie 2014, 16:05 Realitatea moldovenească views 15932
Plugaru: Moldova trebuie să înainteze pretenții teritoriale faţă de Ucraina (VIDEO)
Foto: noi.md
17 martie 2014, 16:05 Realitatea moldovenească views 15932

Plugaru: Moldova trebuie să înainteze pretenții teritoriale faţă de Ucraina (VIDEO)

"În loc să îndeplinească indicaţiile Washingtonului de a sprijini puterea banditească şi antipopulară din Ucraina, acaparată prin forţa armelor de către mercenari americani şi europeni, Parlamentul ar trebui să creeze urgent o comisie specială de stat care ar elabora şi ar definitiva corect din punct de vedere juridic pretenții teritoriale ale Republicii Moldova faţă de Ucraina", a declarat pentru NOI.md fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova Anatol Plugaru.

Interlocutorul a amintit că unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Stalin, Nikita Hruşciov, era în general împotriva creării statului moldovenesc în componenţa URSS şi se pronunţa pentru integrarea Basarabiei cu autonomia moldovenească de pe malul stîng al Nistrului în RSS Ucraineană. Stalin atunci a răcit ardoarea „unificatorului pămînturilor ucrainene". Aşadar, Ghimpu, Guţu şi ceilalţi ar trebui să-i mulţumească, dar să nu hulească numele „călăuzitorului popoarelor": datorită lui, Moldova şi-a dobîndit statalitatea şi, ulterior, independenţa.

Cu toate acestea, după ce a fost creată şi apoi proclamată în 1940 Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, Hruşciov a reuşit ca Moldova să piardă ieşirea la Marea Neagră în sud, regiunea Cernăuți în nord, care era moldovenească din timpurile vechi, precum şi oraşele – Balta, Ismail, Chilia, Hotin, Akerman (Belgorod-Dnestrovsk), cu o populație de 200 de mii de locuitori. În total, Ucraina a primit în dar 96 de localități – 10 mii de kilometri pătraţi de teritorii moldoveneşti şi 500 de mii de locuitori. Mai tîrziu, avînd putere personală nelimitată, Nikita Hruşciov a dăruit Ucrainei natale Crimeea, care a fost recucerită de Rusia ţaristă de la Imperiul Otoman", a continuat expertul.

"Estimînd eventualele evoluţii ale situaţiei actuale din Ucraina, nu se poate să nu se ia în considerare posibilitatea destrămării statului. Parlamentul Crimeii deja a luat o decizie privind reunificarea cu Rusia şi a stabilit data pentru organizarea unui referendum pe acest subiect. Nu este deloc dificil să prognozăm rezultatele. Totodată, nu se poate să nu reamintim de existenţa republicilor Doneţk şi Harkov în anii douăzeci ai secolului trecut. Este evident care ar fi opţiunea locuitorilor acestor regiuni. Dacă în Ucraina va evolua acest scenariu care nu este cel mai bun, dar totuşi posibil, autorităţile moldovene ar trebui să fie pregătite să ceară restabilirea dreptății istorice şi reîntoarcerea teritoriilor moldoveneşti rupte în mod voluntarist. Desigur, nu fără participarea Rusiei şi a altor state", s-a arătat convins Anatol Plugaru.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Ucraina , teritoriu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
618 locuitori

Crasnîi Vinogradari este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Afanasievca, Calinovca, Crasnîi Vinogradari, Lunga Nouă și Alexandrovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 54 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Vinogradari alcătuia 618 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Vinogradari a fost întemeiat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.