15 martie 2014, 12:15 Realitatea moldovenească views 17485
Vocea Rusiei: Moldovenii fug în Transnistria?
Foto: ruvr.ru
15 martie 2014, 12:15 Realitatea moldovenească views 17485

Vocea Rusiei: Moldovenii fug în Transnistria?

Autorităţile nistrene remarcă o tendinţă constantă – creşte numărul cetăţenilor moldoveni, care doresc să primească cetăţenie nistreană. Ce se ascunde în spatele acestui fenomen: alegere politică sau interes economic?

Primul paşaport de cetăţean al Republicii Moldoveneşti Nistrene a fost acordat pe 1 octombrie 2001. De atunci, au devenit cetăţeni ai Transnistriei cîteva mii de persoane. Este vorba în principal de cetăţeni moldoveni. Dacă în 2013 şi-au schimbat cetăţenia 758 de persoane, doar în prima lună a anului 2014 217 locuitori ai Moldovei s-au adresat cu cererea de obţinere a cetăţeniei republicii nerecunoscute. Potrivit Svetlanei Kulikova, şefa Departamentului de Migraţiune, cererile sînt refuzate doar în cazuri de excepţie.

„Cetăţeanului i se poate refuza acordarea cetăţeniei doar dacă nu a locuit un an pe teritoriul Transnistriei. De asemenea, poate fi refuzat dacă cetăţeanul îşi execută o pedeapsă pentru o infracţiune deosebit de gravă. Sau în cazul în care cetăţeanul a depus acte false despre el şi rudele sale".

Cei mai mulţi moldoveni, care doresc să obţină cetăţenia nistreană, sînt de pe malul stîng al Nistrului, din satele care se află sub jurisdicţia Chişinăului. Potrivit politologului moldovean Vitali Andrievski, factorii pentru schimbarea cetăţeniei sînt, în principal, de ordin social.

„În Moldova se înregistrează tendinţa ca oamenii care ies la pensie să se mută pe malul stîng. În primul rînd, acolo serviciile comunale sînt mai ieftine, iar, în al doilea rînd, pentru a primi pensia nistreană".

Pensia medie în Moldova este de aproximativ 80 de dolari SUA, cu 24% sub nivelul minim de subzistenţă, în timp ce în republica nerecunoscută este de 144 de dolari, care depăşeşte cu 28% nivelul minim de subzistenţă pe malul stîng. În plus, în Transnistria femeile ies la pensie la vîrsta de 55 de ani, iar bărbaţii la 60. În Moldova la 57 şi respectiv 62.

În principal, îşi schimbă cetăţenia oamenii în vîrstă. Pentru tineri, paşaportul nistrean le închide multe uşi. Cu el nu pot să plece peste hotare, deoarece statutul republicii nu este recunoscut. Şi sînt nevoiţi să plece să cîştige bani tinerii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului.

Sursa: ruvr.ru

Cuvinte cheie:

Transnistria , moldovenii , cetatenie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
5447 locuitori

Hîrbovăţ este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Hîrbovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 5447 de oameni. Satul Hîrbovăț este menționat documentar în anul 1764.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.