24 februarie 2014, 14:56 Realitatea moldovenească views 13789
Stati: Dezbinarea țării se termină întotdeauna cu sînge
24 februarie 2014, 14:56 Realitatea moldovenească views 13789

Stati: Dezbinarea țării se termină întotdeauna cu sînge

Decizia Curții Constituționale prin care prevederile din Declarația de Independență a Republicii Moldova au fost declarate supreme celor din Constituție, face parte din lanțul de acțiuni antistatale, menite să dezbine țara. Declarația a fost făcută de istoricul Vasile Stati, în cadrul unei conferințe de presă la care un grup de intelectuali a făcut apel către popor să-și apere limba și demnitatea națională.

"Prin negarea limbii moldovenești, pe toate căile, de toate forțele, din grădinițe pînă la Gheorghe Duca. Se neagă limba, națiunea și statalitatea moldovenească, se dezbină țara, iar o încercare de dezbinare a țării întotdeauna se termină cu sînge, din păcate. Nimeni deocamdată nu-și dă seama, dar poate să izbucnească. Sperăm că această adresare să trezească conștiința moldovenilor", a declarat în cadrul unei conferințe de presă, Vasile Stati.

Săptămîna aceasta, un grup de intelectuali din Moldova a făcut un apel către populație să se alinieze unei campanii de apărare a limbii de stat, a valorilor naționale și a demnității de neam. În apel poporul este îndemnat să ceară demisia judecătorilor Curții Constituționale, care au adoptat decizia din 5 decembrie 2013 și să-l declare pe Președintele României, Traian Băsescu, persoana non-grata în Moldova.

Curtea Constituțională a decis pe 5 decembrie că Declarația de Independență a Republicii Moldova este parte componentă a Constituției și prevederile ei sînt supreme celor constituționale. "Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. În cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează", se spunea în decizia Curții Constituționale.

Declarația de Independență, care a fost adoptată pe 27 august 1991, prevede că limba de stat este limba română. De asemenea, documentul costată "actele de dezmembrare a teritoriului naţional de la 1775 si 1812 ca fiind în contradicţie cu dreptul istoric şi de neam şi cu statutul juridic al Ţării Moldovei, acte infirmate de întreaga evoluţie a istoriei şi de voinţa liber exprimată a populaţiei Basarabiei şi Bucovinei". Prin aceeași Declarație, se cere "lichidarea consecinţelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat şi de Conferinţa internaţională „Pactul Molotov-Ribbentrop şi consecinţele sale pentru Basarabia" prin Declaraţia de la Chişinău, adoptată la 28 iunie 1991" și subliniază că "fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940" a fost fondată RSS Moldovenești și instituirea hotarului între Moldova și Ucraina.

Sursa: omg.md

Cuvinte cheie:

Moldova , tari , istoria , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
177 locuitori

Ivanovca este un sat din cadrul comunei Crasnencoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Rîbnița și la 123 km de Chișinău. Populaţia satului Ivanovca alcătuia 177 de oameni în anul 2011. Satul Ivanovca a fost menționat documentar în anul 1894.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.