|
Foto: ziuaveche.ro |
Studiu: Cauza reducerii numărului de adepţi ai integrării europene sînt acţiunile autorităţilor
Motivul principal al micşorării numărului de adepţi ai integrării europene constă în acţiunile coaliţiei aflate la guvernare în Republica Moldova. Potrivit agenţiei „Infotag", aceasta este concluzia experţilor bazată pe rezultatele unui studiu realizat la comanda Comisiei Atlantice Slovace (Slovac Atlantic Commission – SAC) de către centrul intelectual al acesteia, СЕPI (Central European Policy Institute).
Sondajul a arătat că în patru ani, numărul de adepţi ai integrării europene s-a diminuat în Moldova de la 55% la 44%, iar cel al adepţilor Uniunii Vamale a crescut de la 30% la 40%. „Opinia publică este împărţită aproape egal. Totodată, Rusia şi Uniunea Vamală continuă să cucerească sprijinul cetăţenilor Moldovei, în timp ce Uniunea Europeană pierde acest sprijin. Aceasta are loc, în primul rînd, pentru că cetăţenii sînt nemulţumiţi de coaliţia de guvernare. Aşteptările lor pe seama consolidării cursului de integrare europeană, în anul 2009, au fost foarte mari, dar progresul palpabil lipseşte pe fundalul dificultăţilor economice şi ratei ridicate a şomajului, fapt care contribuie la dezamăgire", constată autorii studiului.
În opinia acestora, „populaţia Moldovei este împărţită între două centre regionale – Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală, care, în opinia locuitorilor ţării, rivalizează pentru întîietatea în regiune". În concluzii se menţionează că „în formarea opiniei publice în Moldova asupra Uniunii Europene predomină frica de incertitudini şi de aşteptări negative de pe urma schimbărilor viitoare, fapt ce a determinat pierderea încrederii".
„Totodată, Uniunea Vamală, dimpotrivă, este văzută ca un model care poate să contribuie la instaurarea rapidă a stabilităţii, atingerea prosperării şi a securităţii", notează autorii.
Ei afirmă, de asemenea, că „locuitorii Moldovei posedă cunoştinţe limitate în ceea ce priveşte reformele promovate şi rezultatele aşteptate ale acestora, nu fac legătura între cursul de integrare europeană promovat de autorităţi şi modernizarea ţării, ci mai degrabă văd în acesta o precondiţie pentru obţinerea regimului fără vize cu Uniunea Europeană".
O altă cauză a scăderii numărului de adepţi ai integrării europene este văzută de autorii studiului în faptul că Partidul Comuniştilor, cu un mare număr de adepţi, şi-a schimbat priorităţile.
„Fiind la guvernare, PCRM a proclamat cursul de integrare europeană. Atunci, acesta era susţinut de circa 70% dintre alegători care, respectiv, au susţinut şi acest curs. După ce PCRM a trecut în opoziţie, el și-a schimbat priorităţile, a început să pledeze pentru integrarea în Uniunea Vamală. Respectiv, partea sa de electorat „a mers cu partidul" şi ei au devenit adepţi ai Uniunii Vamale", constată cercetătorii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 6021 locuitori
Colibaşi este un sat şi comună din raionul Cahul. Colibaşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Cahul și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 6021 de oameni. Satul Colibași a fost menționat documentar în anul 1770.
Comentarii
(0)