|
Foto: green-report.ro |
La Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti va fi îmbunătăţit sistemul de management al deşeurilor
La Primăria oraşului Floreşti a avut loc, ieri, o şedinţă în vederea creării serviciului de Management al deşeurilor solide (MDS) în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea sistemului integrat de MDS în raioanele Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti”, finanţat prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). La întrunire au participat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, reprezentanţi ai GIZ şi ai autorităţilor publice din localităţile antrenate în implementarea proiectului, transmite MOLDPRES.
Din anul 2014, pe teritoriul raionului Floreşti, parte a Regiunii de Dezvoltare Nord, proiectul de gestionare a MDS va fi monitorizat de ADR Nord, cu suportul consultanţilor GIZ. Pînă în prezent, proiectul a fost implementat în raza raionului Floreşti de ADR Centru.
Iniţial, cînd a fost depus la Apelul de Propuneri de Proiecte I, în proiect au fost incluse toate primăriile din raionul Floreşti. Actualmente, invocînd probleme legate de modalitatea de plată a serviciului de colectare a deşeurilor, nu toate primăriile sînt dispuse să aprobe în consiliile locale documentele necesare pentru ca sistemul de MDS să funcţioneze. Or, acest fapt tărăgănează procesul de implementare a proiectului.
Pînă în prezent, în cadrul proiectului, la Floreşti au fost construite 215 platforme de depozitare a deşeurilor şi a fost procurat echipament tehnic. „Acum sîntem la o etapă în care trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea serviciului de MDS. Autorităţile publice locale trebuie să fondeze o asociaţie sau o întreprindere care va gestiona serviciul respectiv. ADR Nord şi consultanţii GIZ vor contribui ca acest serviciu să funcţioneze cît mai curînd posibil”, a relevat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.
Proiectul „Îmbunătăţirea sistemului integrat de management al deşeurilor solide în raioanele Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti” este unul interregional, implementarea cu succes a căruia va conduce la dezvoltarea localităţilor respective şi la reducerea numărului de îmbolnăviri în rîndul populaţiei. Bugetul programului constituie 40 de milioane de lei. Pe lîngă lucrările efectuate pînă în prezent în cadrul proiectului, vor mai fi construite un depozit sanitar la Şoldăneşti, două centre de reciclare la Şoldăneşti şi Floreşti, două staţii de transfer - la Cotiujenii Mari, Şoldăneşti, şi la Floreşti.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 201 locuitori
Mihailovca Nouă este un sat din cadrul comunei Hîrjău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 106 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 201 oameni. Satul Mihailovca Nouă a fost înființat în secolul XX.
Comentarii
(0)