Mergi spre compartimentul: Copiilor
12 august 2016, 16:40 Copiilor views 7621
Limba de stat va fi studiată la grădiniţă
12 august 2016, 16:40 Copiilor views 7621

Limba de stat va fi studiată la grădiniţă

Copiii de la instituţiile preşcolare cu program în limbile minorităţilor naţionale vor învăţa limba de stat. Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a iniţiat un grup de lucru în acest sens, care va elabora curriculumul ce va ţine cont de practici şi modele internaţionale, având ca scop facilitarea însuşirii limbii române de către copiii de alte etnii de pe teritoriul Republicii Moldova.

„De cele mai multe ori minoritățile naționale susțin că nu vorbesc limba de stat, deoarece nu le-a fost predată corespunzător sau pentru că nu li s-a oferit posibilitatea să o învețe. Includerea unui studiu oral obligatoriu în grupele medie, mare şi pregătitoare din instituţiile de educație timpurie ar facilita însuşirea limbii române", a declarat Angela Popovici, reprezentantă în cadrul Ministerului Educației.

Alexandra Bibicu, membră al grupului de lucru, prorector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă", a subliniat că în unele grădinițe se utilizează deja anumite practici pentru a-i ajuta pe copiii de alte etnii să însușească limba de stat, însă acest proces este sporadic. „Necesitatea elaborării curriculumului respectiv este una stringentă. La momentul actual nu există materiale didactice și metodologice în domeniul predării limbii române pentru preșcolari, educatorii folosind la activități propriile materiale auxiliare. Cu toate acestea, experiența demonstrează că studierea limbii române de la o vârstă timpurie îi ajută pe copii să se integreze mai ușor și să vorbească fluent în această limbă", a menţionat Alexandra Bibicu.

Potrivit Ministerului Educaţiei, prima versiune a documentului se preconizează să fie supusă dezbaterilor publice în luna decembrie curent.

La momentul actual în Republica Moldova activează peste 200 de grădiniţe cu un contingent de circa 26543 de copii nevorbitori de limba de stat, ceea ce constituie 17,7% din numărul total de copiii care frecventează instituțiile de educație timpurie. Doar 30% dintre cei 26543 de copii beneficiază de activităţi în limba de stat, iar ceilalţi încep studierea limbii române din clasa I.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

limba , grădiniţa , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
783 locuitori

Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Pervomaiscoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 783 de oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1489 cu denumirea Troienești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.