Mergi spre compartimentul: Copiilor
01 iulie 2016, 16:15 Copiilor views 6504
Meserii noi în învăţămîntul profesional
01 iulie 2016, 16:15 Copiilor views 6504

Meserii noi în învăţămîntul profesional

În noul an de învățămînt vor apărea mai multe profesii și specialități în cadrul colegiilor și a școlilor profesionale. Astfel, în premieră, elevii care vor merge la Centrul de Excelență în Construcții din Capitală vor putea alege o nouă meserie, cea de instalator a sistemelor de încălzire, ventilare și climatizare.

Centrul de excelență a pregătit un laborator special pentru tinerii care vor alege noua meserie. Aici au fost instalate diferite tipuri de cazane electrice, pe gaz și biomasă, pe care elevii le vor putea dezinstala și asambla din nou.

Anterior, elevii învățau doar să proiecteze astfel de sisteme. Acum, ei vor avea posibilitatea să deprindă și meseria de instalator.

"Este vorba de instalator instalații încălzire, ventilație și climatizare. Este o meserie nouă pe piață, a fost pentru prima dată introdusă în nomenclatorul meseriilor pentru anul acesta", a menţionat directorul Centrului de Excelență în Construcții, Valeriu Pelivan.

Necesitatea introducerii acestui curs a fost determinată de insuficiența specialiștilor în acest domeniu.

"Numărul de studenți care este la moment este destul de mic și nu este număr suficient care ar fi necesar pentru piața care este la moment. Deschiderea unui nou loc unde s-ar putea pregăti specialiști de calitate, normal că o să ridice calitatea la nivel de țară a lucrărilor executate", a spus directorul companiei de lucrări specializate în construcții, Ghenadie Mitrofanov.

Elevii vor fi instruiți de opt profesori, care pentru o săptămînă au plecat în România la un curs de perfecţionare. Programul de învăţământ pentru noua profesie a fost elaborat împreună cu mai multe companii specializate în sistemele de încălzire, ventilare şi climatizare.

"S-au descris destul de amănunțit toate etapele pe care trebuie să le treacă un student ca să cunoască această profesie", a precizat Mitrofanov.

În total, vor apărea cinci profesii noi în școlile profesionale și 34 de specialități noi în colegiile din țară.

Sursa: publika.md

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

colegiu , profesie , învăţămînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
101 locuitori

Selişteni este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Selişteni a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.