15 octombrie 2013, 15:15 Diaspora moldovenească views 11291
15 octombrie 2013, 15:15 Diaspora moldovenească views 11291

Situaţia moldovenilor peste hotare, redată în cartea unui medic revenit în Moldova


Foto: trm.md

În timp ce tot mai mulţi moldoveni se decid să părăsească ţara în căutarea unui trai mai bun peste hotare, alţii se întorc acasă şi vor să contribuie la dezvoltarea Moldovei. Este şi cazul lui Pavel Borş care a plecat în anul 1991, în Franţa. A activat mai mulţi ani în calitate de medic chirurg cardiovascular pe insula franceză Reunion. Revenit acasă, aplică în practică ceea ce a deprins din experienţa sa peste hotare.

Medicul spune că în Occident oamenii trăiesc mult mai bine, dar şi muncesc mult mai mult. Depărtarea şi dorul de casă i-au dat un impuls moldoveanului pentru a-şi exprima impresiile în versuri, lansîndu-şi volumul „Credo”. Cum reuşesc conaționalii noștri să se impună printre străini, ce-i lipseşte moldoveanului la revenire în patrie, dar şi ce vrea să facă Pavel Borş în ţară aflaţi din interviul realizat de jurnalista Oxana Gherman-Roșca pentru Radio Moldova.

- Care sînt subiectele abordate în cartea semnată de dumneavoastră?

- Am plecat în Franța încă în 1991. După revoluția ce a avut loc la noi, dar şi în România, mai mulți moldoveni s-au împrăștiat prin lume. Această perioadă a și fost descrisă în carte. Astfel, lucrarea „Credo” prezintă o sinteză a celor întîmplate, cum se regăsește moldoveanul nostru în lume, cum se vede el în raport cu alţii, care îi sunt rădăcinile, or, anume o călătorie în străinătate îți oferă prilejul de a afla aceste răspunsuri.

- Ce v-a făcut să înșirați pe hîrtie acele trăiri?

- Scrisul mă pasionează încă din adolescență, este ceva ce îți oferă lumină în suflet și te face să te simți mai bine. Atunci cînd am un minut liber, încerc să aştern pe hîrtie unele idei.

- De ce ați ales să plecaţi peste hotare?

- În străinătate am plecat, deoarece îmi era interesant să aflu cum lucrează medicii acolo. Al doilea motiv a fost să văd o altă lume. Nu e un secret că am avut şi un interes material. Am văzut multe lucruri bune pe care vreau să le implementez aici, acasă. Am simţit acolo un pozitivism ce se manifestă în toate sferele vieții, dar și o calitate a muncii prestate. În toate țările lumii, moldovenii se descurcă bine datorită unor calități înnăscute precum: răbdarea și hărnicia. Evident că, fiind parte a unui sistem bine pus la punct, calitățile respective sunt explorate, în timp ce la noi aceste valori nu sunt tocmai solicitate. Revenit în patrie, îmi lipsește zîmbetul francez, parte a etichetei, dar și amabilitatea lor. Astfel, străinătatea mi-a descoperit multe lucruri bune. 

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

carte , moldovenii , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1785
Populația:
814 locuitori

Fuzăuca este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Fuzăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 17 km de orașul Șoldănești și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 814 oameni. Prima menţiune documentară a satului Fuzăuca datează din anul 1785.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.