Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 septembrie 2013, 09:50 Diaspora moldovenească views 8817
18 septembrie 2013, 09:50 Diaspora moldovenească views 8817

Moldoveanca răpită de rebelii sirieni a reuşit să fugă

Foto: ruvr.ru

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a informat, marţi, că "cele două femei din Belarus şi Moldova, capturate de rebelii sirieni au fugit şi se află într-un loc sigur".

Potrivit comunicatului, Svetlana Markimovich şi Karina Colţa au fugit, coborînd pe o funie prin fereastra clădirii din Liban, în care au fost ţinute. Ele au fost ajutate de un preot local, care le-a ascuns în moschee.

"La momentul actual, fetele se află într-un loc sigur în Liban. Diplomaţii depun tot efortul ca să le poată aduce acasă", se spune în comunicat.

După cum a comunicat anterior Agenţia "INFOTAG", la începutul lunii august, pe un site islamist a fost postată imaginea unei femei, care susţinea că este originară din Republica Moldova şi a fost angajată pentru a colecta date despre locul de amplasare a trupelor libere ale armatei siriene (forţele rebele care luptă cu guvernul lui Bashar al-Assad).

În film, femeia spune că numele ei este Karina Colţa, iar alături de ea este Svetlana Markimovich din Belarus.

La cea de-a 35-a secundă din înregistrare, femeile apar înconjurate de trei bărbaţi cu măşti pe cap şi arme Kalashnikov.

În imaginile video, femeile spun că au venit în Siria ca jurnaliste şi că lucrează pentru "Hezbolah" - grupare cu sediul în Liban, care în conflictul sirian, este de partea regimului aflat la guvernare.

"Am fost trimise aici pentru a vedea care este forţa Armatei libere siriene şi pentru a transmite această informaţie la "Hezbolah"", spunea femeia care s-a prezentat Karina. Rebelii nu au înaintat niciun fel de cerinţe pentru eliberarea ostaticilor. S-a stabilit că tînăra este originară din Transnistria. Ea a activat în calitate de dansatoare în cluburile de noapte din ţările islamice, iar din banii cîştigaţi şi-a procurat un apartament la Tiraspol.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , pericol , Siria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
157 locuitori

Feteasca este un sat din cadrul comunei Leuşeni, raionul Hînceşti. Localitatea Feteasca se află la distanța de 51 km de orașul Hîncești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 157 de oameni. Satul Feteasca a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.