![]() |
Un program național își propune să aducă acasă moldovenii stabiliți peste hotare
10 la sută din cetățenii Republicii Moldova care sînt stabiliți peste hotare vor reveni acasă pînă în anul 2027. Cel puțin asta își propune statul prin intermediul programului național de stimulare a revenirilor și de facilitare a integrării cetățenilor Republicii Moldova.
Moldovenii care s-au stabilit și muncesc peste hotare se simt legați de Republica Moldova. Cei care decid să se întoarcă acasă o fac mai mult pentru a fi împreună cu familia. Aceasta este principala motivație. Dacă ar fi să ne referim și la motivația financiară, repatriații și-ar dori un salariu de peste 1000 de euro. Pentru că, întorși acasă, își consumă economiile și ajung în situația în care trebuie din nou să plece. Statul vrea să-i țină acasă și va încerca să-i facă pe cei plecați să ia în serios posibilitatea revenerii, ulterior să-i ajute să se reintegreze economic. Iar cei plecați sînt mulți, aproximativ un milion, notează Noi.md cu referire la moldova1.
Cinci luni, atît a putut sta Maria Bivol peste hotare, în Canada. Nu și-a găsit locul, spune femeia. Dorul de casă și de tot ce se întîmplă în Republica Moldova a motivat-o să revină în 2019. Soțul ei s-a întors anul acesta.
„Am mers în Canada la sfîrșitul anului 2019 și nu am rezistat atît de mult cît rezistă alți moldoveni. Soțul meu este plecat din anul 2019 și tot a migrat. Iar după toate acele treceri prin țările prin care a fost, a hotărît totuși, după cîțiva ani buni, să revină acasă. Mă bucură că oamenii, învățînd sau dobîndind practici din țările europene sau de unde se întorc ei acasă, vin și implementează. Mie îmi place să îmi văd părinții, chiar nu atît de des cît mi-aș dori, dar să știu că ei sînt acolo și eu sînt aproape de ei”, a povestit ea.
Statistica oficială arată că, în 2020, emigranții moldoveni au creat 187 de afaceri prin programul guvernamental PARE 1+1, care adaugă la fiecare leu investit încă unul. În 40 la sută din cazuri, sînt persoane care s-au întors acasă, în restul situațiilor, afacerile sînt gestionate de către rude.
„Vor fi stimulați în primul rînd prin intermediul campaniei de informare, vom promova intens acele lucrui care se vor schimba, acele schimbări sistemice. Ne dorim ca 80% din migranții reveniți să aibă acces sigur la informații și modalități de implicare în localitățile unde se reîntorc. De asemenea, ne dorim să creăm oportunități de contribuție economică”, susține Violina Donu, șefă adjunctă a Biroului relații cu diaspora.
„Moldovenii revin acasă. Desigur, ca să avem asta drept un efect mult mai de masă și mai vizibil, trebuie să construim oportunități, trebuie să ne creștem economia, ceea ce facem. Unii revin, foarte puțini. Putem mai bine, dar pentru asta trebuie să oferim posibilitatea pentru afaceri să se dezvolte, ca oamenii să poată să muncească pentru un job decent plătit, ca să oferim antreprenorilor acea libertate de care au ei nevoie ca să se dezvolte”, a menționat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Potrivit Oficiului Forței de Muncă, în 2020, s-au repatriat în Republica Moldova peste o mie de persoane.
Sursa:
În pofida restricțiilor, o țară UE permite accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești
Americanul care a vrut să obțină pașaport moldovenesc, căutat de FBI - cine este
Anunț important pentru cetățenii Republicii Moldova în Rusia
Alexandru Șișchin: "Călătoriile sînt principala bogăție"
Care sînt cele mai populare destinații de zbor din aeroportul Chișinău
Cum pot cetățenii străini să-și legalizeze aflarea pe teritoriul Republicii Moldova
- Gîsca salvată zboară mereu lîngă salvatorul său (Video)
- Agricultura durabilă: Calea spre un Pămînt sănătos și un viitor durabil
- ECODAVA s-a alăturat mișcării globale și europene dedicată ecologie
- Capacitatea uimitoare a caracatițelor (Video)
- Schimbările climatice și impactul lor asupra ecosistemelor
- Construcție neobișnuită în pădure (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1918
- Populația:
- 69 locuitori
Tricolici este un sat din cadrul comunei Baccealia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Căușeni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 69 de oameni. Satul Tricolici a fost întemeiat în anul 1918.
Comentarii
(0)