|
Altă fațetă a Zilelor Diasporei. Opinie: "Țara natală creează dificultăți propriilor cetățeni"
Recent, la Chișinău, au avut loc Zilele Diasporei. Printre participanți s-au numărat și cinci reprezentanți ai compatrioților noștri care locuiesc în țările CSI. Ei au rămas nedumeriți de atitudinea nedreaptă, în opinia lor, față de diaspora din "est" și cea "occidentală".
"Anul acesta, spre dezamăgirea participanților permanenți, formatul a fost schimbat: nu a existat posibilitatea de a ține un discurs, organizatorii au creat un formular electronic pentru a adresa întrebări care au fost citite de un moderator sau unui reprezentant al diasporei i s-a oferit cuvîntul la microfon pentru un timp foarte limitat", a scris în rețelele sociale liderul comunității moldovenești în Rusia, Carolina Vetrova.
Ea a adăugat că s-a pregătit special pentru forum, însă, potrivit ei, reprezentanții diasporei occidentale au vorbit mai mult decît cetățenii moldoveni care locuiesc în CSI, relatează Noi.md.
"La eveniment, au fost prezentate proiectele compatrioților noștri de peste hotare, dar această oportunitate a fost oferită speakerilor preselectați care au fost reprezentanți doar ai părții de vest a diasporei moldovenești.
Într-un format atît de limitat, spre scurta mea încîntare, două dintre cele trei întrebări pe care le-am transmis au fost citite în prima zi a forumului, dar răspunsurile la acestea au fost destul de trunchiate și nu au oferit satisfacție și optimism. La a treia întrebare am primit răspuns la blocul economic al forumului în cadrul unei discuții personale cu moderatorul".
Liderul comunității moldovenești a menționat că nu a rămas satisfăcută de organizarea Forumului, deoarece acum diaspora din est trece prin momente dificile, iar în comunitatea s-au acumulat o mulțime de probleme nerezolvate:
"Întrebările pe care le-am adresat au vizat problemele reale cu care se confruntă diaspora din est în ultima perioadă.
Prima întrebare, care îngrijorează absolut toți reprezentanții diasporei moldovenești din țările CSI, a fost că deciziile, inițiate de partea moldovenească, privind ruperea relațiilor Republicii Moldova cu țările CSI sînt luate fără a ține cont de interesele celei mai mari părți a diasporei moldovenești de peste hotare. Aceste interese sunt în domeniul interacțiunii dintre țările noastre pe teme precum protecția muncii, învățămîntul și antreprenoriatul.
Repet, explicația pe care am auzit-o privind aceste acțiuni ale autorităților noastre nu m-a satisfăcut - a răsunat absolut neconvingător în contextul grijii față de cetățeni: nicio preferință politică sau geopolitică nu poate fi o scuză pentru a face rău propriilor cetățeni.
Moldova este una dintre țările de pe continent care-și pierde cele mai rapid populația, iar această politică este profund greșită, posibilele sale consecințe pot duce la faptul că sute de mii de cetățeni moldoveni pot uita de patria lor pentru totdeauna.
A doua întrebare s-a referit la dificultățile legate de Secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Am cerut în mod convingător conducerii să ofere un algoritm concret al acțiunilor cetățenilor moldoveni din regiunile Rusiei în cazul în care nu vor putea să se înregistreze pe site și să ajungă la Consulat în bază principiului primul venit, primul servit.
Un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe a confirmat că, într-adevăr, periodic site-ul nu funcționează și numai din a treia încercare a primit un răspuns concret: încercați să vă înscrieți prin intermediul site-ului, iar, în cazul unei vizite personale, anunțați în prealabil Secția consulară. Acest algoritm a fost testat cu succes de noi de cîțiva ani, dar, din păcate, în ultimele șase luni și-a demonstrat ineficiența.
Și ultima întrebare a fost despre dificultățile de logistică din cauza lipsei zborului Chișinău-Moscova. Pentru majoritatea diasporei din țările CSI, drumul trece prin Moscova și, în loc de un zbor de două ore care funcționa mai devreme, cetățenii noștri ajung în cel mai bun caz într-o zi prin Istanbul sau pe alte căi extrem de îndelungate și nesigure...
Din cauza lipsei unui zbor direct între Chișinău și Moscova, mulți dintre cetățenii noștri sînt nevoiți să renunțe la călătoria acasă la părinții în vîrstă. Conducerea Republicii Moldova creează, de fapt, artificial o ruptură a legăturilor în familii și cu Patria mamă", a spus ea.
Vetrova consideră că însăși țara natală creează dificultăți propriilor cetățeni:
"Aici, nu pot să nu menționez că Moldova este practic singura țară din lume care a interzis zborurile în Rusia: doar Republica Moldova nu permite transportatorilor aerieni moldoveni să zboare, în ciuda faptului că există o rută sigură. Acest pas al conducerii țării a devenit o altă mare dezamăgire pentru noi.
Aș dori să menționez că la forum au fost cinci reprezentanți ai diasporei din țările CSI, care au venit în ciuda dificultăților de transport, dar în spatele lor se află cea mai mare parte a diasporei noastre de peste hotare. Pentru informare: din CSI fac parte circa 10 țări, iar aceste probleme afectează nu numai migranții și studenții din Moldova, ci și moldovenii permanenți care au devenit cetățeni ai țărilor CSI, dar continuă să fie cetățeni ai Moldovei.
În concluzie, aș dori să subliniez că la forum s-a observat o lipsă a dorinței actualei conduceri a Moldovei de a vedea, auzi, înțelege și contribui la rezolvarea problemelor unei părți a diasporei (din est) și, în același timp, un interes foarte activ în rezolvarea problemelor celeilalte părți a diasporei (occidentale).
În opinia mea, aceasta este o politică pentru o perioadă extrem de scurtă față de propriii cetățeni".
Reporterul Noi.md a solicitat telefonic un comentariu de la Biroul Relații cu Diaspora cu privire la declarațiile Carolinei Vetrova. Șefa biroului, Nadejda Zubco, a cerut ca solicitarea să fie expediată instituției în formă scrisă, după care va veni cu un răspuns. La momentul publicării acestui material, redacția Noi.md încă nu a recepționat acest răspuns la solicitare.
Amintim că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, care a participat la deschiderea Congresului Diasporei, a scris în rețelele sociale că ministerul lucrează neîncetat pentru a se asigura că nevoile și preocupările diasporei noastre sînt auzite și înțelese.
"În ultimii ani, MAEIE împreună cu mai multe instituții a realizat un șir de acțiuni în vederea modernizării serviciilor consulare:
-am lansat platforma de programări online care, la această oră, este operațională în cadrul a 32 de misiuni diplomatice;
-am crescut numărul de personal la misiunile diplomatice din Paris, Londra și Berlin și am extins programul de lucru la alte misiuni;
-am organizat mai multe misiuni ASP, care au însumat 30 000 de acțiuni consulare în SUA, Canada, Federația Rusă și Italia", a menționat ministrul.
Contactat de Noi.md, Filip Cojocaru, reprezentantul Serviciului de presă al MAEIE, a menționat că, în prezent, potrivit datelor oficiale, prezentate ministerului de către Ambasade, diaspora moldovenilor în Federația Rusă alcătuiește 290 000 de persoane, iar conform estimărilor MAEIE sînt 354 200.
Totodată, în SUA, sînt oficial 46 388 de conaționali, estimativ fiind cifra de peste 100 000. În același timp, în Canada, se regăsesc, potrivit datelor confirmate, 17 605 moldoveni, iar, conform cifrelor estimative – 19 145.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1490
- Populația:
- 1482 locuitori
Zagarancea este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elizavetovca, Semeni și Zagarancea. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1482 de oameni. Satul Zagarancea a fost menționat documentar în anul 1490.
Comentarii
(0)