|
Frunze de dor ... sau ce spun moldovenii, veniți de peste hotare: «Dorul de țară se vindecă doar acasă»
Vara este perioada, cînd moldovenii, stabiliți peste hotare, se întorc mai des în Republica Moldova, locul unde s-au născut. Am reușit să vorbim cu unii dintre ei, care au împărtășit pentru Noi.md din emoțiile, pe care le retrăiesc de fiecare dată cînd revin în țară. Deși mulți dintre conaționalii noștri spun că sînt realizați peste hotare și material, și profesional, totuși ar vrea să se întoarcă acasă și să pună umărul la prosperarea Moldovei.
Cristina este o tînără cu ochi mari și visători, care, trăind mai mulți ani în Italia cu familia ei și optînd pentru o facultate peste hotare, spune că gîndul îi este tot la Moldova, la acest loc de pămînt, care îi este atît de drag.
"Persoanele, care revin de peste hotare, o să înțeleagă ce am în vedere prin faptul că atunci cînd revii în Moldova, respire chiar aerul tău. Moldova este țara mea. E casă, nimic nu e ca Moldova. Niciun loc de peste hotare, adică aici e locul, unde aș vrea să mă realizez, și viitorul, și tot parcursul vieții".
Alina este elevă la o școală din Italia. S-a născut acolo, dar părinții sunt moldoveni. Vorbește cu accent, dar, la fel, se emoționează cînd o întrebi de baștina mamei și a tatălui, de rude. Vine în fiecare vară în Moldova, «de vină» este tot el, dorul acela și chemarea rădăcinilor…
"Cel mai mult de bunei, de rude, nostalgie, foarte multe emoții petrecute, amintiri… Ai mulți prieteni acolo? – Da! – Dar cînd vii în Moldova? – În Moldova - tot, găsesc interese comune".
Nu este mai puțin emoționantă revenirea în Moldova nici pentru adulți, pentru moldovenii, care, plecați de ani buni, muncesc peste hotare. Visarion Viorel Ipati, stabilit în Austria, spune că au fost duși prin locuri îndepărtate de lipsurile de aici, de acasă, dar nu și-au pătat sufletul cu ranchiună. Dimpotrivă, menționează și Natalia, care locuiește în Spania, și mama Cristinei, revenită din Italia, că niciun loc din lumea asta mare nu ar putea să-l înlocuiască pe acesta, în care s-a născut și în care a copilărit. Natalia și-a luat și părinții în vîrstă cu ea că să aibă grijă de aceștia, dar tot dorul i-a răscolit sufletul și a chemat-o la casa părintească.
"M-am emoționat chiar pentru că părinții sînt în Spania cu mine din 2015, dar totuși eu nu am putut rata să plec la casa părintească. Am luat o mașină în chirie și în aceeași zi cînd am aterizat, m-am pornit la Florești, unde este casa părintească și m-am oprit la fiecare 10 metri, pentru că erau tractoarele cu harbuji, femeile cu lăzile de poamă, nu știu, emotional, am trait amintiri din copilărie. M-a făcut să mă revăd în anii ăia, emoțional, cred, ne provoacă tuturor dorul de casă și ne provoacă sentimentul de a întoarce"
"Oricît de bine nu te-ai stabili în străinătate, cred că orice om are acest dor de casă și de fiecare data cînd venim acasă, trecem printr-o nostalgie și printr-o dorință ca timpul, pe care l-am petrecut în străinătatea, să-l recuperăm"
"Am avut norocul să întîlnesc oameni buni și acolo și relațiile au fost bune atît acolo, cît și aici, acum acasă. Dar, oricum, fiind în altă țară, oricum, ești strain, nu ești în țara ta, în Patria ta, cumva și rădăcinile, și glumele sunt altfel. Dar dorul de casă acolo nu-l poți împlini. Este mereu o durere, iar cînd vii acasă, din experiența proprie vreau să vă spun că s-a tratat așa, fiind acasă".
Cei plecați spun că atunci cînd revin, văd shimbări în țară și îi bucură faptul că în Moldova lucrurile nu stagnează, dar merg înainte. Potrivit conaționalilor noștri, aceste shimbări și munca depusă de cei, cărora le pasă de statul Republica Moldova, i-ar aduce acasă pe mulți moldoveni.
"Foarte bune drumurile pănă la Florești, sînt mulțumită, s-a muncit foarte mult. Orașul s-a văzut mai nou, mai modern, mai curat. M-am simțit, într-adevăr, într-o Moldovă, la care visez. Țara noastră are, într-adevăr talente, are persoane foarte bine pregătite. S-a pus acum un accent pe întoarcerea diasporei acasă din considerentul că persoanele din diaspora au acumulat o experiență dublă. Cei care au fost aici, aveau experiența de trai și de muncă de aici, în străinătate au învățat o altă experiență și cînd se combină 2 forme de a lucra, e mai bine decît atunci cînd se implementează una. Și s-a pus un accent foarte bun din partea Guvernului și eu consider că e un pas bun și dacă se va continua pe linia dată, mulți moldoveni se vor întoarce acasă".
"Ceea ce ne poate ajuta este anume bunul mers al țării, care să fie prielnic pentru generațiile următoare. Noi, în conjunctura care a fost, ne-am hotărît cumva mersul vieții, dar dacă conducerile actuale se gîndesc la generațiile ce urmează în această țară, atunci trebuie să facă tot posibilul ca tinerii și toți cei care sînt potențiali pentru economia țării, pentru viitorul țării, să fie ținuți și motivați să rămînă în țară".
"Poporul nostru trece mai de demult prin greutăți, dar asta nu e neapărat ceva, care ne împiedică, ba din contra poporul nostru este mai puternic, oamenii sînt mai puternici".
Așa se aștern frunzele de dor în sufletele moldovenilor noștri puternici, iar dacă poporul unei țări are forța de a schimba lucrurile în bine, atunci crește și încrederea, atunci se face mai luminoasă și raza de speranța că Moldova poate și va reuși!
Contactat de Noi.md, Filip Cojocaru, reprezentantul serviciului de presă de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), ne-a informat despre numărul moldovenilor aflați în Italia, în Spania și în Austria. Astfel, potrivit datelor oferite ministerului de către Ambasadele la Chișinău ale țărilor menționate, în Italia sînt oficial 119.603 moldoveni (numărul estimat de MAEIE – 250 de mii-300 de mii); în Spania, oficial sînt 17.632 moldoveni (numărul estimat de MAEIE – 35 de mii), iar numărul oficial al moldovenilor din Austria este de 1466.
Vă reamintim că puteți afla mai multe povești despre moldovenii din diaspora, urmărind materialele din cadrul proiectului marca Noi.md «Nicăieri nu-i ca acasă».
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1574
- Populația:
- 903 locuitori
Jora de Sus este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 29 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 903 oameni. Satul Jora de Sus a fost menționat documentar în anul 1574.
Comentarii
(0)