Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 iunie 2021, 15:30 Localitaţile Moldovei și diasporei views 32619
17 iunie 2021, 15:30 Localitaţile Moldovei și diasporei views 32619

Vălcineţ – un sat cu tradiții


 

Vălcineţ este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vălcineț și Codreni.  Satul Vălcineț este situat la o distanță de 30 km de orașul Ocnița și la 190 km de Chișinău. Satul Vălcineț este populat în majoritate de ucraineni, care reprezintă circa 87% dintre localnici.  

Satul Vălcineț este menționat documentar în anul 1597. În 1623 domnul Moldovei Ștefan Tomșa confirma stăpînirea lui M. Tăutul, pîrcălab de Hotin asupra unei jumătăți a satului Vălcineț din ținutul Soroca. O jumătate de secol mai tîrziu, la 1670, o jumătate din satul Vălcineț era în proprietatea feciorilor sulgerului Gligorașco Jora, iar a patra parte din sat era stăpînită de Maricuța, jupîneasa lui Ciocîrlie.     

Locuitorii comunei Vălcineţ, majoritatatea ucraineni, respectă vechile tradiții și serbează „Maslenița”, care marchează sfîrșitul iarnii lungi şi grele și venirea primăverii şi căldurii soarelui. Ei întîmpină primăvara cu dansuri, cîntece şi multă veselie. În această zi, copiii se plimbă cu sania, iar gospodinele fac multe clătite, care simbolizează soarele și cu care sînt serviți toți sătenii.

În satul Vălcineț activează  biserica „Naşterea Maicii Domnului”. Hramul localității este sărbătorit la 21 septembrie.

În ianuarie 2011, în timp ce săpau o fîntînă în curtea unei case din satul Vălcineţ, raionul Ocniţa, oamenii au dat de fragmentele unui schelet de animal necunoscut. Pentru că dinţii şi fildeşul s-ar asemăna cu cei ai unui mamut, ei au presupus că ar fi fosilele unui astfel de animal.

Nu este prima descoperire de acest gen, acum doi ani, în timp ce săpa o fîntînă, un localnic a dat de nişte fosile. Bătrînii din comuna Vălcineţ își amintesc că, la începutul anilor 40 ai secolului trecut, lîngă localitatea lor a fost decoperit un schelet de mamut.

Cuvinte cheie:

localitati , istoria , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
65 locuitori

Caraiman este un sat din cadrul comunei Frasin, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 215 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 65 de oameni. Satul Caraiman a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.