Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 iunie 2013, 10:58 Diaspora moldovenească views 10875
18 iunie 2013, 10:58 Diaspora moldovenească views 10875

Migranţi moldoveni, solidari cu protestatarii turci


Foto: trm.md

De două săptămîni Turcia „fierbe” în proteste. Străzile celor mai mari oraşe sunt luate cu asalt mai ales seara şi în weekend. Printre manifestanţi sunt şi cetăţeni din Moldova, relatează trm.md.

Olga Manoilov lucrează la un post de radio din Istanbul şi zilnic, după muncă, se îndreaptă spre piaţa Taksim ca să ceară demisia premierului Erdogan.

„În primul rînd, să ne lase parcul nostru, să nu fie construit centrul comercial, pentru că Istanbulul este pe primul loc după numărul de centre comerciale, avem la fiecare pas. Locuri verzi sunt tot mai puține”, susține jurnalista Olga Manoilov.

Protestatarii se înarmează, în mare parte, cu cratiţe sau cu alte obiecte metalice şi fac zgomot ca să se facă auziţi. Olga spune că manifestanţii nu se lasă intimidaţi de forţele de ordine, indiferent de vîrsta pe care o au. „Poți vedea pe străzi copii de cinci ani, bunicuțe de 60 de ani cu cratițe. Sunt de toate vîrstele. Este pentru prima oară cînd văd atîta mobilizare în Turcia”, subliniază ea.

Atunci cînd se îndreaptă spre piața Taksim, Olga se teme cel mai mult de gazele lacrimogene, dar şi de bîtele metalice ale poliţiştilor. De aceea, tînăra îndeamnă oaspeţii Istanbulului să se cazeze cît mai departe de piaţă şi să evite zonele aglomerate.

Turcia este cuprinsă de violenţe de aproape două săptămîni. Pînă acum, patru oameni şi-au pierdut viaţa, iar 5.000 de persoane au fost rănite.

Cuvinte cheie:

Turcia , moldovenii , protest

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4511 locuitori

Zaim este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Marianca de Sus, Zaim și Zaim loc.st.c.f. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Căușeni și la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4511 oameni. Satul Zaim a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.