31 mai 2013, 11:11 Localitaţile Moldovei și diasporei views 11859
31 mai 2013, 11:11 Localitaţile Moldovei și diasporei views 11859

În Transnistria vor fi restabilite terasele de viță de vie ale cneazului Wittgenstein


Foto: livejournal.com

În Transnistria se restabilește un monument istoric - terasele de viță de vie de la Camenca create de comandantul de oști rus, feldmareșalul, cneazul  Piotr Wittgenstein.

Potrivit "Novii Reghion", lucrările sînt realizate de uzina KVINT cu sprijinul specialiștilor germani.

Acest proiect a demarat în 2011. Potrivit experților, nu a fost ușor să întoarcă teraselor de la Camenca forma originală. În perioada prohibiției aici au fost plantați copaci în loc de viță de vie. Pentru a scoate rădăcinile,  acum pe alocuri se demontează piatra, iar apoi din nou, piatră cu piatră, se clădește din nou.

"Sarcina noastră - sub supravegherea arhitecților să revigorăm acest monument al culturii pentru ca locuitorii țării și turiștii să-l poată admira. Iar din struguri vor relua producția de vin după tehnologia veche, care va fi păstrat și îmbuteliat în beciurile lui Wittgenstein", - a declarat directorul general adjunct al uzinei KVINT Veaceslav Garkavîi.

După ce terasele vor fi curățite și restabilite, în conformitate cu proiectul inițial se va construi un foișor, vor fi reparate beciurile vechi. Pe terase vor fi plantate soiuri de viță de vie care au fost aduse în nordul Transnistriei în secolul al XIX-lea.

Potrivit datelor istorice cneazul Piotr Wittgenstein la sfîrșitul secolului XVIII a construit în satul Camenca din gubernia Podolia a Imperiului Rus un conac, în jurul căruia a început să creeze terase, plantînd soiuri tehnice și de masă de viță  de vie (pinot, muscat, chaush) aduse de pe malurile Rinului. Potrivit istoricilor, Wittgenstein a contribuit la dezvoltarea infrastructurii, precum și la dezvoltarea viticulturii pe malul stîng al Nistrului. Familia Wittgenstein a stăpînit conacul pînă la Revoluția din 1917.

Cuvinte cheie:

natura , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1487
Populația:
5596 locuitori

Corlăteni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Corlăteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 34 km de orașul Rîșcani și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5596 de oameni. Satul Corlăteni a fost menționat documentar în anul 1487.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.